Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Místo Ježíšova křtu se zařadilo do seznamu UNESCO

Datum publikace17. 7. 2015, 11.21
TiskTisk

UNESCO přidalo území na východním břehu řeky Jordán do seznamu světového dědictví.

Betánie: UNESCO vyhlásilo Betánii v Zajordání (území na východním břehu řeky Jordán), kde působil Jan Křtitel, za světové dědictví a jako místo Ježíšova křtu.

Po celá léta se Izrael a Jordánsko přely o to, která strana řeky Jordán je skutečným místem Ježíšova křtu, i s ohledem na to, že výsledek značně ovlivní míru cestovního ruchu.

Františkán Eugenio Alliata, profesor křesťanské archeologie na Studium Biblicum Franciscanum v Jeruzalémě, k tomu řekl: „Rozhodnutí je logické. Tato východní část řeky je místem, kde se nachází všechny byzantské památky a kostely. Ale pro nás je střed řeky tím nejsvatějším místem.“ Dodal, že i starověké ikonografie ukazují Ježíše křtěného spíše uprostřed řeky, než na kterémkoliv z obou břehů.

Ani odborníci nedokáží s jistotou určit přesnou polohu Ježíšova křtu. Jodi Magness, archeolog působící na Universitě Severní Karolíny v Chapel Hill, totiž prohlásil, že rozhodnutí UNESCO „nemá nic společného s archeologickou realitou“.

(zdroj: The Christian Post, foto: Leonardo Blair)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou