Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Asii Bibiovou, odsouzenou k trestu smrti, čeká slyšení

Datum publikace21. 7. 2015, 14.45
TiskTisk

Pákistánskou křesťanku odsouzenou k trestu smrti za údajné rouhání čeká ve středu 22. července 2015 slyšení v odvolacím řízení.

Ve středu 22. července 2015 se v bude Pákistánu konat slyšení v odvolacím řízení s pákistánskou křesťankou Asií Bibiovou, odsouzenou v roce 2010 k trestu smrti za údajné rouhání. S odkazem na dva zdroje o tom informuje agentura ZENIT.

Případ čtyřiačtyřicetileté křesťanky vyvolal celosvětovou pozornost již po jejím uvěznění. Asia Naurīnová Bibiová byla zadržena v roce 2009 poté, co byla jednou ze spolupracovnic na poli obviněna z rouhání. Sama Bibiová se však hájila tím, že nařčení představuje pouze „vyřizování starých účtů“. V roce 2010 byla žena odsouzena k trestu smrti oběšením a k pokutě 1.100 dolarů. Rozhodnutím se stala první ženou v zemi odsouzenou k smrti za rouhání.

Na podzim loňského roku potvrdil Vrchní soud v Láhauru původní trest. Manžel Asie Ašik Nasih proto požádal o milost pákistánského prezidenta, její právník současně podal odvolání k Nejvyššímu soudu. Podle některých svědectví se v posledních měsících výrazně zhoršil Asiin zdravotní stav, který vyžaduje urgentní lékařské ošetření.

Guvernér Paňdžábu Salmaan Tasír, který se zasazoval za propuštění křesťanky a kritizoval zákon o rouhání, byl v lednu 2011 zavražděn. Stejný osud potkal také pákistánského ministra pro menšiny Šabhaze Bhátího o necelé dva měsíce později.

Do případu se vložil také papež Benedikt XVI., který v listopadu 2010 veřejně vyzval k rychlému propuštění Bibiové. Letos v dubnu se s manželem Asie a dcerou setkal také papež František. „Svatý otče, modlete se za Asii Bibiovou a za všechny pronásledované křesťany v Pákistánu,“ prosil papeže během krátkého rozhovoru Ašik Nasih. „Modlím se za ni, za vás i za všechny křesťany, kteří trpí,“ odpověděl František.

Jak uvádí lidskoprávní organizace sledující pronásledování křesťanů Open Doors, zákon proti rouhání bývá v Pákistánu často zneužíván k útoku na menšiny včetně křesťanů. Často skrze něj také lidé řeší osobní spory.

(zdroj: ZENIT, Open Doors, foto: CNA / Service Photo Vatican)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou