Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

KT č. 30/2015: Boží stvoření potřebuje lidskou pomoc

Datum publikace22. 7. 2015, 13.01
TiskTisk

Církve pomohou začlenit imigranty, dovolená duchovně nebo země jako Boží stvoření. To jsou některá témata aktuálního vydání Katolického týdeníku.

Církve pomohou začlenit imigranty. Na čem se domluvily domácí církve s vládou? Farnosti i jednotlivci se budou moci podílet na podpoře potřebných. Imigranti však znamenají také pastorační výzvu.

Podepsáno memorandum o budovách na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka podepsali memorandum o vlastnictví budov na Pražském hradě. Přestože církev původně žádala o více objektů, nakonec jí připadne pouze Nové probošství a klášter sv. Jiří.

Dovolená duchovně. Kdo a proč tráví dovolenou na manželských setkáních, Akademických týdnech nebo Katolické charismatické konferenci? Volno nemusí znamenat nicnedělání.

Téma: Země jako Boží stvoření. Jak církev odpoví na výzvy papežské encykliky Laudato si‘? Jak se křesťané staví k přírodě, zvířatům, životnímu prostředí? Zamýšlejí se P. Marek Vácha nebo Marek Drápal z České křesťanské environmentální sítě.

Dům rodin ve Smečně bojuje o přežití. Díky čtenářům KT se však drží nad vodou. Čtenáři si mohou přečíst, jak se ucházeli o pobyt ve Smečně se svým farním společenstvím.

Perspektivy: Mají věřící smysl pro víru? Nad dokumentem Mezinárodní teologické komise o „instinktu, kterým každý a všichni myslí s církví, sdílí jednu víru a jeden cíl“, se zamýšlí Tomáš Machula.

Perspektivy: Homosexuálové v církvi mají své místo. Sociolog a františkánský terciář Benjamin Vail uvažuje nad nebezpečím relativizace manželství, dominikán P. Pio Oláh přidává postřehy z pastorace homosexuálních věřících a vyvrací některé mýty.

Doma: O prázdninách se neučí. Opravdu? Možná se jen učíme jiné věci, proto si nenechme utéct příležitost.

Více v aktuálním vydání Katolického týdeníku nebo na webu katyd.cz.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou