Lupa
Obsah Obsah
Portál

Nejvyšší soud Pákistánu přezkoumá případ Asie Bibiové

Datum publikace22. 7. 2015, 15.32
TiskTisk

Nejvyšší soud v Láhauru dnes (22. července 2015) rozhodl, že přezkoumá případ Asie Bibiové, pákistánské křesťanky odsouzené k trestu smrti za údajné rouhání.

Láhaur: Případ Asie Bibiové, pákistánské křesťanky odsouzené k trestu smrti za údajné rouhání, bude přezkoumán. Nejvyšší soud v Láhauru dnes přijal dovolání Asiina právníka, které prohlásil za „přípustné“. Až do příštího slyšení také pozastavil trest smrti.

Nejvyšší soud, který je třetí a poslední instancí tedy zváží argumenty obhajoby, kterou předkládá muslimský právník Saiful Malúk. Datum příštího slyšení bude ještě stanoveno.  

„Dnešní rozhodnutí je významným krokem vpřed. Jsme velmi spokojeni. Nyní je čas se společně modlit k Pánu, aby obměkčil srdce těch, kdo jsou do případu zapojeni, včetně soudců, a modlit se za potvrzení spravedlnosti a propuštění Asie. Modleme se, aby Asia byla stále posilována milostí Ducha svatého. Modleme se za její osvobození,“ řekl dnes Josef Nadím, šéf nadace Renaissance Education Foundation, který ženu právně podporuje.

Asia Bibiová byla zatčena v roce 2009 poté, co byla obviněna jednou ze svých spolupracovnic na poli z  rouhání. Bibiová se hájí tím, že nařčení představuje vyřizování osobních účtů. V roce 2010 byla žena odsouzena k trestu smrti, Vrchní soud vloni rozsudek potvrdil. Případ vyvolal vlnu solidarity po celém světě. Podle organizace Open Doors monitorující pronásledování křesťanů ve světě bývá zákon o rouhání zneužíván v boji proti menšinám i k osobním mstám.

K propuštění Bibiové vyzval Benedikt XVI, v dubnu letošního roku se s jejím manželem a dcerou setkal papež František.

(zdroj: Fides, Vatican Insider; foto: Aka Gilyo / Creative Commons 2.0)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou