Lupa
Obsah Obsah
Portál

František: Nelze oddělit péči o životní prostředí a o člověka

Datum publikace23. 7. 2015, 17.05
TiskTisk

Více než 65 starostů z celého světa podpořilo ve středu (22. července 2015) ve Vatikánu vznik sdružení měst, která se zavážou k boji proti extrémní chudobě, obchodu s lidmi nebo k ekologickému jednání.

Vatikán: Přes 65 starostů z celého světa se ve středu (23. července 2015) ve Vatikánu zavázalo, že se ve svých městech budou snažit splnit Cíle udržitelného rozvoje OSN (Sustainable Development Goals). Za tímto cílem vytvoří dobrovolné sdružení měst. Projekt bude oficiálně představen v New Yorku 24. září 2015, tedy v den před vystoupením papeže Františka v OSN.

Sdružení má být otevřené všem, kteří se do něj budou chtít zapojit. K hlavním bodům patří boj proti extrémní chudobě a hladu, ukončení obchodu s lidmi, ekologie, boj proti korupci nebo zajištění přístupu všech lidí k zdravotním službám a vzdělání. Text, který dnes účastníci podepsali, vyzývá také např. k vytváření „důstojných pracovních míst, která zajistí lidská práva a pomohou lidem bez domova“.

„Naše společnost je ohrožena rostoucími nerovnostmi, potřeby chudých a extrémně zranitelných nejsou uspokojeny a prostředí, ve kterém žijeme, je čím dál častěji zasaženo obrovskými vlnami veder, suchem, záplavami, zvyšováním hladiny moří a dalšími hrozbami souvisejícími s klimatem,“ stojí v prohlášení starostů.

Setkání navazuje na novou encykliku Laudato si´, v níž papež uvádí, že některé aktuální výzvy mohou být řešeny pouze na základě globální spolupráce. Akce se zúčastnili například primátoři Říma, New Yorku, Soulu, Bogoty, Stockholmu nebo Johannesburgu.

Papež: Péče o životní prostředí vyžaduje pozornost k člověku

Ve dnech 21. – 22. července 2015 se ve Vatikánu také konalo širší setkání zhruba stovky starostů, jejichž tématem byly klimatické změny a boj proti modernímu otroctví. K účastníkům akce, která se konala ve Věčném městě na pozvání Papežské akademie věd a Papežské akademie sociálních věd, promluvil také papež.

Je vhodné si uvědomit problém ničení planety, ke kterému dochází proto, že již nemáme „ekologické povědomí“, které bylo lidem dáno na počátku, uvedl papež. Současně však dodal, že ekologie musí nutně zahrnovat také péči o člověka: ”Kultura péče o životní prostředí není pouze ´zelený´ postoj – v pravém smyslu tohoto slova – je to mnohem více. Pečovat o životní prostředí znamená zaujmout postoj ekologie člověka. Nelze říci, že člověk stojí na jedné straně, a stvoření – prostředí – na druhé. Ekologie je celistvá, je lidská,” uvedl František.

Zopakoval tak své myšlenky z nedávno vydané encykliky Laudato si´, kde uvedl, že nemůže být autentický pocit spojení s živými tvory, pokud v srdci chybí také soucit a starost o druhé lidi. „Je zřejmé, že není koherentní ten, kdo bojuje proti obchodu se zvířaty, kterým hrozí vyhynutí, ale zůstává lhostejným vůči obchodování s lidmi, nestará se o chudé anebo je rozhodnut zničit druhého člověka, který mu není vhod,“ napsal v dokumentu František. Tzv. integrální (celistvá) ekologie proto podle něj zahrnuje životní prostředí i člověka.

Proti modernímu otroctví vystoupil papež František již v prosinci loňského roku, kdy podepsal společně s náboženskými představiteli deklaraci o boji proti tomuto zločinu.

(zdroj: ČTK, Radio Vaticana, Vatican Insider; foto: CNA / Daniel Ibanez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou