Prohlášení předsedy ČBK u příležitosti Prague Pride 2015

Přinášíme prohlášení předsedy České biskupské konference kardinála Dominika Duky k festivalu Prague Pride, který se uskuteční ve dnech 10. – 16. srpna 2015.
Publikováno: 27. 7. 2015 13:08

Průvod hrdosti

Tradičně se v předvečer katolického svátku Nanebevzetí Panny Marie koná v Praze připomínka nazvaná „pochod hrdosti“, která je provázena podporou některých státních představitelů i zastupitelských úřadů jiných zemí. Jde o festival, který si v naší zemi již po pět let dává za úkol čelit diskriminaci homosexuálních či lesbických spoluobčanů, chce šířit osvětu v této záležitosti a možná i vytvářet atmosféru, která postupně vede od schválení tzv. registrovaného partnerství ke stejnopohlavním sňatkům postaveným na roveň manželství mezi mužem a ženou, k adopci dětí těmito „páry“ apod. Protože se letos některých projektů účastní i jedna z pražských farností a protože mezi věřícími jsou i takto sexuálně orientovaní spoluobčané, považuji za vhodné připomenout v prvé řadě učení katolické církve.

V Katechismu katolické církve se jasně hovoří o tom, že nezanedbatelný počet mužů a žen má vrozené homosexuální sklony s tím, že pro většinu z nich je to jistá zkouška. Tento stav si nezvolili, a proto mají být přijímáni „s úctou, soucitem a jemnocitem“. Je třeba se vůči nim vyhnout jakémukoliv náznaku nespravedlivé diskriminace. Takové osoby – pokud jsou křesťany – mají spojit své těžkosti plynoucí z tohoto stavu s obětí Pána na kříži. V katechismu se hovoří i o povolání těchto lidí k životu v čistotě, k tomu, aby byly podporovány skrze nezištné přátelství, modlitbu a svátostnou milost. Učení církve nijak nezastírá, že se jedná o cestu a postupné přibližování křesťanské dokonalosti.

Je ale třeba i vědět, že katechismus připomíná, že homosexuální jednání je vnitřně nezřízené a nemůže být schvalováno.

Řadu postojů organizátorů a účastníků tohoto tzv. „pochodu hrdosti“ tedy katolická církev ze zásady nemůže sdílet.  Podle mého názoru není šťastné, když se tato problematika v církvi otevírá právě v souvislosti s tzv. „pochodem hrdosti“, protože převážná část účastníků nejsou věřící a není jejich záměrem řešit vztah k církvi. Nedomnívám se, že by v naší zemi byli lidé s touto sexuální orientací diskriminováni. Zdůrazňování jakési výjimečnosti a prosazování zájmů, které jsou v příkrém rozporu s učením katolické církve, nejsou na místě.

Dominik Duka, předseda České biskupské konference