Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mladí lidé z celého světa si v Taizé připomenou bratra Rogera

Datum publikace28. 7. 2015, 14.01
TiskTisk

Setkání, kterého se zúčastní mj. stovka osobností angažovaných ve společnosti i představitelé církví, se bude ve dnech 9. – 16. srpna 2015 věnovat tématu solidarity. Na programu je také modlitba díkuvzdání na památku bratra Rogera, od jehož smrti uplyne 10 let.

Taizé: Rok oslav komunity Taizé, která si letos připomíná 75 let od založení, 100 let od narození zakladatele bratra Rogera a 10 let od jeho násilné smrti, vyvrcholí ve dnech 9. – 16. srpna 2015. V burgundské vesnici se uskuteční akce nazvaná „Setkání na cestě k nové solidaritě“, určená zejména mladým lidem od 18 do 35 let. Účastníci si připomenou odkaz bratra Rogera a obnoví svůj závazek k vnitřnímu životu a solidaritě. V Taizé se také poprvé setkají všichni bratři, kteří žijí v komunitách po celém světě.

Na programu je každodenní ranní modlitba a následné zamyšlení nad tématy radosti, prostoty a milosrdenství. Během dopoledne také proběhne fórum s lidmi angažovanými ve společnosti. Setkat se zde bude možné např. se zástupci některých mezinárodních organizací (Organizace pro výživu a zemědělství, Světový fond pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii), členy evropských institucí, s profesory zabývajícími se výzkumem spojeným se solidaritou nebo s křesťanskými společenstvími zabývajícími se dobročinností (komunita l’Arche, Jezuitská služba uprchlíkům, organizace A Rocha, Mouvement du Nid bojující proti prostituci aj.).

V odpoledních hodinách se mladí lidé budou moci zúčastnit desítek tzv. ateliérů, v nichž se podělí o svou zkušenost se solidaritou. Plánované jsou také umělecké ateliéry a výstava fotografií. Na těchto setkáních vystoupí zhruba stovka osobností a zástupců církví. Mezi nimi je například Předseda papežské rady pro jednotu křesťanů kardinál Kurt Koch, generální sekretář Světové rady církví Olav Fykse Tveit, zástupce konstantinopolského patriarchátu patriarcha Emmanuel aj. Seznam dosud potvrzených hostů zveřejnila komunita Taizé na svých stránkách.

Na neděli 16. srpna v 16 hodin je naplánovaná modlitba díkuvzdání na památku bratra Rogera. V tento den totiž uplyne přesně deset let od chvíle, kdy jej během večerní modlitby zabila psychicky nemocná žena. Modlitba bude otevřená všem církevním představitelům, kterých se zúčastní zhruba stovka, i členům různých náboženství.  

Během setkání bude věnovaná zvláštní pozornost lidem v různých částech světa, kteří se nacházejí v nejistých situacích. Fond solidarity umožní, aby se tohoto týdne v Taizé zúčastnili lidé pocházející ze všech sociálních podmínek.

Více na http://taize.fr/cs.

(zdroj: Taizé, SIR)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou