Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Světové dny mládeže: V Krakově bude Svatá brána milosrdenství

Datum publikace28. 7. 2015, 15.13
TiskTisk

Hlavní téma i některé detaily příštího Světového dne mládeže přibližuje kardinál Stanislaw Rylko. Akce se uskuteční ve dnech 25. – 31. července 2016 v Krakově.

Vatikán: „Z Krakova se má rozšířit do celého světa poselství o milosrdné lásce Boha ke každému člověku na zemi.“ Píše to Předseda papežské rady pro laiky kardinál Stanislaw Rylko v poselství k nadcházejícímu Světovému dni mládeže. Rok před zahájením setkání mladých z celého světa přibližuje také některé podrobnosti chystané akce.

Téma setkání, kterým je Ježíšovo blahoslavenství milosrdných, je podle kardinála centrální myšlenkou pontifikátu papeže Františka.  Rylko v této souvislosti cituje slova, která František prohlásil během jedné z modliteb Anděl Páně: „Zde je celé evangelium, zde je celé křesťanství! Avšak podívejte, toto neznamená ´dobráctví´. Naopak, milosrdenství je tou pravou silou, která může spasit člověka a svět z ´rakoviny´, jíž je hřích, morální zlo, duchovní zlo. Pouze láska naplňuje prázdnoty, negativní propasti, které hřích otevírá v srdci a v dějinách.“

Duchovním centrem Světového dne mládeže bude poutní místo Božího milosrdenství a sv. Faustyny, jež v Krakově-Lagiewnikách inauguroval v roce 2002 Jan Pavel II. Zde bude pro mladé připraven zvláštní program zahrnující např. rozjímání nad biblickými podobenstvími o Božím milosrdenství a modlitbu korunky. Účastníci zde budou také moci projít Svatou branou. Na podnět papeže Františka se budou tyto brány vůbec poprvé během církevního jubilea nacházet na celém světě, aby pomohly těm, kdo jimi projdou, „zakusit lásku Boha, který těší, odpouští a dodává naději.“

V Lagiewnikách bude také zřízeno „Centrum milosrdenství“, kde se nabídne možnost přistoupit ke svátosti smíření v různých jazycích. Sám papež vyzpovídá některé mladé. „Zkušenost ukazuje, že pro mnoho z nich je toto mimořádnou příležitostí k novému objevení svátosti smíření,“ uvádí v poselství kardinál Rylko.

Jiná Svatá brána bude také umístěna na prostranství, na němž se odehraje modlitební vigílie v sobotu 30. července a mše svatá v neděli 31. července 2015. Papež v doprovodu mladých touto branou projde, na závěr setkání pak předá zástupcům pěti kontinentů zažehnutou lampu, která má symbolizovat oheň milosrdenství, jejž přinesl Kristus.

Světový den mládeže proběhne v Krakově ve dnech 25. – 31. července 2016. Od 20. července mu bude předcházet program v diecézích. V neděli otevřel papež František registraci pro velké skupiny, registrace pro zájemce z České republiky budou otevřeny koncem září na stránkách krakov2016.signaly.cz.

(foto: skupina polských poutníků po oznámení místa konání Světových dnů mládeže, Rio de Janeiro, CNA / Walter Sanchez Silva; zdroj: Papežská rada pro laiky)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou