Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel předseda Matice cyrilometodějské Josef Vlček

Datum publikace29. 7. 2015, 10.30
TiskTisk

V úterý 28. července 2015 zemřel v Hospici na Svatém Kopečku Josef Vlček, politický vězeň, nakladatel a vydavatel. Rytíř Řádu sv. Silvestra, předseda Matice cyrilometodějské, šéfredaktor týdeníku Světlo, zakladatel Mariánského kněžského hnutí v ČR a člen Konfederace politických vězňů. Poslední rozloučení se zesnulým se uskuteční při mši svaté v pátek 31. července od 14.00 hodin v olomoucké katedrále a poté budou ostatky zemřelého uloženy v rodinném hrobě na Ústředním hřbitově v Olomouci.

Olomouc: Josef Vlček se narodil 6. června 1920 v Kaňovicích u Frýdku. Studoval salesiánské gymnázium ve Fryštáku, pak v Ostravě. Roku 1948 se oženil s Ludmilou Schönweitzovou, za rok se narodila dcera Jana.

Po válce jako generální tajemník Matice cyrilometodějské bojoval za udržení církevního školství. Ve vykonstruovaném politickém procesu byl odsouzen k trestu smrti, trest byl pak změněn na 21 let vězení. Byl 10 let vězněn v Ruzyni, Leopoldově a Jáchymově. Po amnestii v roce 1960 se vrátil do Příbora, kde se mu narodily dcery Marie a Věra.

V roce 1968 se stal diecézním tajemníkem Díla koncilní obnovy v Olomouci, po jeho zákazu pastoračním referentem Arcibiskupství olomouckého. Po dvou letech musel být propuštěn, bylo mu určeno dělnické místo. Stále ilegálně vydával náboženskou literaturu, za což byl v 80. letech odsouzen na 20 měsíců, které strávil na Borech.

Po listopadu 1989 za čestného předsednictví kardinála Tomáška obnovuje spolek Matice cyrilometodějská, jehož předsedou byl až do své smrti. V roce 1993 se stává šéfredaktorem vznikajícího týdeníku Světlo, v 90. letech uvádí do naší republiky z Itálie Mariánské kněžské hnutí.

U příležitosti státního svátku 28. října 2010 převzal z rukou prezidenta Václava Klause Řád Tomáše Garrigua Masaryka II. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva.

Úmrtní oznámení je k dispozici v přiloženém pdf souboru.

Soubory ke stažení

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou