Lupa
Obsah Obsah
Portál

Evangelium na každý den pro rok 2016

Datum publikace31. 7. 2015, 13.55
TiskTisk

Nakladatelství Paulínky na začátku července přišlo s novinkou Evangelium na každý den pro rok 2016. Jedná se o pomůcku, která doposud katolíkům na celostátní úrovni chyběla.

Praha: Pro první české ročníky se Paulínky rozhodly pro vydání pouze evangelijních textů, a to souhrnně na celý rok. Přitom zůstal zachován menší formát vhodný na cesty po městě i na dovolené. Kromě evangelia a jeho komentáře obsahuje každý den odkazy na další čtení a liturgické památky.

Autorem krátkých podnětů k zamyšlení pro rok 2016 je Silvano Fausti. Pocházejí z jeho komentářů v edici Nad evangeliem. Mnozí jeho komentáře již znají. Jen málokdo však asi ví, že tento jezuita nedávno zemřel. Evangelium na každý den pro rok 2016 bude tedy zároveň i neplánovaným rozloučením s tímto významným a především obyčejným lidem blízkým biblistou.

Pro další ročníky jsou již osloveni autoři z českého prostředí a to nejen kněží, ale i vzdělaní laikové, muži i ženy či přímo manželské páry, kteří pravidelně Písmo čtou a rozjímají o něm.

„Dovoluji si tvrdit, že něco podobného v našem jazykovém prostředí, i přes veškeré snahy odkazů na liturgická čtení, velmi chybělo. Věřím, že nabídnutá kniha pomůže věřícím nově objevit slova evangelií, která se čtou v daný den, i s pomocí meditace, která na evangelium bezprostředně navazuje,“ uvádí k publikaci pražský student teologie a premonstrátský terciář V. Sojka. „Oceňuju vydání v paperbacku a krátké komentáře k evangeliím,“ píše zase v prvních komentářích Jana Zelinová z Brna.

K pravidelné četbě Písma a především evangelia často pobízí i papež František: „Poslouchejme Ježíše v jeho psaném slovu, v evangeliu. Zeptám se vás: Čtete si každý den v evangeliu? Někteří ano, někteří ne. Je to však důležité! Čtěte evangelium! Je dobré nosit evangelium s sebou v kapse, v tašce a kdykoli během dne si z něj kousek přečíst. Kdykoli během dne si vyndám z kapsy evangelium a kousek si přečtu; jen krátkou pasáž. Tam k nám promlouvá Ježíš, v evangeliu! Pamatujte na to. Není to těžké. Mějme jej u sebe, protože je to slovo Ježíšovo a můžeme mu tak poslouchat“ (Promluva papeže před modlitbou Anděl Páně, Vatikán, 16. března 2014).

Paulínky se této papežovy výzvy ujaly právě tím, že na jaře vydaly Evangelium do kapsy (které je zdarma nebo za dobrovolný příspěvek distribuováno všem zájemcům, zvl. je určeno pro ty, kdo žijí na „periferiích“) a nyní pokračují právě vydáním „příruční brožury“ Evangelium na každý den. Je to zároveň jejich způsob, jak se rozhodly po apoštolském způsobu oslavit sté výročí vzniku kongregace Dcer sv. Pavla.

Kniha je dostupná v nakladatelství Paulínky.

(autor: Andrea Hýblová, redakčně upraveno)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou