Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O čem píše KT č. 32/2015

Datum publikace4. 8. 2015, 17.37
TiskTisk

Nové vydání Katolického týdeníku (KT) svým hlavním tématem Bohoslužby na dovolené naznačuje, že letní školní prázdniny se překlopily do své druhé poloviny. Velký prostor je ale věnován i úmrtí horlivého organizátora církevního života a vydavatele Josefa Vlčka. Na dvojstraně uvnitř vydání se dozvíte více o tzv. Salesiánském Velehradu. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner se pak ve svém článku věnuje problematice pastorace homosexuálů.

Nedělní povinnost v čase prázdnin. Dopřáváme si dovolenou. Od života všedního a pracovního, nikoli však od slavení. A tím spíš od slavení neděle. Přípravy na dovolenou by měly zahrnovat nejen balení zavazadel, ale i spřádání plánů, kam a jak na mši svatou. Nabízíme pár tipů a triků, jak na to.

Když děti na hradě zlobí jako v kostele. Militantního katolíka plánujícího návštěvu hradu Karlštejna by mohlo po přečtení instrukce k prohlídkovým trasám napadnout: na hradě jsou toho mínění, že křesťanství může škodit malým dětem. Jak je to doopravdy? Čtěte v rubrice Z domova!

Josef Vlček na věčnosti. Ve věku 95 let zemřel minulý týden v hospici na Svatém Kopečku katolický publicista, nakladatel a politický vězeň Josef Vlček. Ve vykonstruovaném komunistickém procesu jen těsně unikl trestu smrti. V roce 1968 se aktivně zapojil do díla koncilní obnovy v Olomouci, řadu let ilegálně vydával náboženskou literaturu. Po roce 1989 se zasadil o obnovení Matice cyrilometodějské, která pod jeho vedením začala vydávat náboženskou literaturu a týdeník Světlo.

Téma: Salesiánský Velehrad. Salesiáni slaví 200 let od narození svého zakladatele. Skromně a beze vší okázalosti. Salesiánská rodina se sejde ve skromnosti a intimitě; cílem setkání není věnovat pozornost hvězdám na pódiu, nýbrž sobě a svým přátelům. Salesiánský Velehrad bude oslavou a poděkováním zaměřenými především na příznivce Dona Boska. Sobotní program pak počítá s účastí každého zájemce.

Arcibiskup: pastorace homosexuálů. „Láska k hříšníkovi neznamená schvalovat hřích, nýbrž nabízet porozumění a pomoc,“ připomíná olomoucký arcibiskup Jan Graubner ve svém textu přístup v pastoraci homosexuálů. Článek na straně publicistiky je reakcí na rozhovor s P. Piem Oláhem v KT.

Perspektivy: Řecká církev nejen v době krize. Řecko je po uši zadlužené a potácí se v nejtěžší ekonomické krizi za poslední desetiletí. Jakou roli zde hraje církev? A jaký je vztah církve (v Řecku pravoslavné) a řecké společnosti?

… a mnoho dalšího v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou