Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

První biskupské svěcení v Číně od roku 2012

Datum publikace5. 8. 2015, 17.35
TiskTisk

V Číně byl v úterý 4. srpna 2015 vysvěcen první katolický biskup od roku 2012. Joseph Čang Jin-lin byl jmenován biskupem koadjutorem (spolusprávcem) z An-jangu v provincii Che-nan.  Jedná se o vzácný případ spolupráce mezi čínskými úřady a vedením římskokatolické církve.

Peking: Krok, který si někteří vysvětlují jako signál čínských úřadů k narovnání vztahů se Svatým stolcem, bylo řádné vysvěcení katolického biskupa v Číně, první od roku 2012. Stal se jím třiačtyřicetiletý Joseph Čang Jin-lin pro diecézi An-jang v provincii Che-nan. Vysvěcení nového biskupa bylo zároveň prvním v době pontifikátu papeže Františka, který se několikrát vyslovil pro přátelství s Čínou.

Svěcení se konalo v katedrále Svatého srdce ve městě An-jang a  předsedal mu devadesátiletý biskup Thomas Thang Huaixin. Ceremonie se zúčastnilo 1400 lidí, včetně 75 kněží a 120 řádových sester. Někteří čínští kněží cestovali z USA, Itálie a Francie. Naopak se obřadu nezúčastnili biskupové, již nejsou Svatým stolcem uznáni. Čínské úřady si totiž nárokují výhradní právo na jmenování biskupů a pravomoc jmenovat biskupy má katolická asociace pouze pod kontrolou komunistické strany.

Nový biskup se narodil v roce 1971 ve městě Linzhou. Studoval v semináři v Pekingu a v 25 letech byl vysvěcen na kněze. Posléze začal působit jako generální vikář diecéze An-jang.

Vztahy mezi katolickou církví a Čínou jsou ale stále napjaté. Čínský prezident Si Ťin-pching nedávno zopakoval varování před údajným nebezpečím zahraničního vlivu prostřednictvím náboženství v Číně. Tlak vlády na odstraňování křížů a bourání načerno postavených katolických či protestantských kostelů ve východočínské provincii Če-ťiang v posledních týdnech vyvolaly bezprecedentní veřejný protest ze strany tamního biskupa a dalších 26 kněží.

V Číně, která má téměř 1, 4 miliardy obyvatel, je odhadem 12 milionů katolíků.

(zdroj: ČTK, AsiaNews, Vatican Insider)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou