Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež vyhlašuje Den modliteb za péči o stvoření

Datum publikace10. 8. 2015, 17.30
TiskTisk

Papež František ohlásil nově zavedený Světový den modliteb za péči o stvoření, platný pro celou katolickou církev, jenž se bude slavit každý rok 1. září.

Řím: Svatý otec v dopisu z 6. srpna 2015 předsedovi Papežské rady pro spravedlnost a mír kardinálu Peteru Turksonovi a předsedovi Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů Kurtu Kochovi učinil prohlášení, kde znovu potvrzuje odpovědnost křesťanů na řešení ekologické krize, ve které se lidstvo v současnosti ocitá, a vyhlašuje s platností od tohoto roku 1. září Dnem modliteb za péči o stvoření. Prvním krokem je dle něho potřeba znovu objevit naše nejhlubší motivace pro pečování o stvoření, a také to, jakým způsobem žil ve světě sám Ježíš.

S odkazem na novou encykliku o životním prostředí Laudato si´ František zdůraznil, že ekologická krize nás vyzývá k hlubokému duchovnímu obrácení: „Křesťané jsou povolání k ekologické přeměně, protože účinky jejich setkání s Ježíšem Kristem se projevují v jejich vztahu k okolnímu světu.
Každoroční Světový den modliteb za péči o stvoření bude podle hlavy církve příležitostí potvrdit osobní povolání každého člověka „být správcem stvoření“, příležitostí poděkovat Bohu za krásu jeho díla, které nám svěřil do péče a prosit ho o pomoc při ochraně tohoto stvoření, stejně jako o odpuštění za hříchy spáchané proti světu, v němž žijeme.

Ke skutečnosti, že slavení Dne modliteb za péči o stvoření připadlo na stejný den jako v církvi pravoslavné, Svatý otec konstatoval, že je to příležitost ke svědectví o růstu společenství s našimi pravoslavnými bratry a sestrami: „Žijeme v době, kdy všichni křesťané čelí stejným rozhodujícím výzvám, na které musíme reagovat společně, aby tak byly výsledky více důvěryhodné a efektivní.

Předpokládané datum vydání českého překladu encykliky Laudato si´ je ohlášeno na 31. srpna 2015.

(foto: Moyan Brenn/Flickr.com)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou