Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František: Práce si nemůže brát rodinu za rukojmí

Datum publikace19. 8. 2015, 16.11
TiskTisk

Během středeční generální audience hovořil papež František o vztahu rodiny, práce a duchovního života. Pokračoval tak v přípravě na podzimní zasedání biskupské synody.

Vatikán: „Jsem smutný, když vidím lidi bez práce, kteří nenacházejí práci a nemají onu důstojnost přinést domů chléb. A mám radost, když vidím, že ti, kdo vládnou, se opravdu snaží nalézt pracovní místa, aby každý měl nějakou práci. Práce je posvátná, dává rodině důstojnost. Musíme se modlit, aby v rodinách nechyběla práce.“ Řekl to papež František během středeční (19. srpna 2015) generální audience, při nichž se dlouhodobě věnuje tématům spojených s rodinou. Pravidelná promluva se týkala práce a navazovala na audienci z minulého týdne věnovanou slavení.

Podle Františka vyjadřuje práce podobnost člověka s Bohem. Péče o zaměstnanost patří proto mezi velké úkoly, které není možné ponechat v rukou „zbožštěného trhu“. „Způsobit ztrátu pracovních míst znamená způsobit velkou společenskou škodu,“ uvedl František.

Současně však papež kritizoval mentalitu, podle níž je rodina považovaná za přítěž pro ekonomickou produktivitu. „Ptejme se ale: Jakou produktivitu? A pro koho? Takzvané ´chytré město´ je sice bohaté na služby a organizaci; avšak často je například nepřátelské vůči dětem a starým lidem.“ Prubířským kamenem při plánování práce je podle Františka vztah k rodině. Pokud se rodina drží jako rukojmí nebo je pokládána za něco nepřátelského, společnost „začala pracovat proti sobě samé“.

Římský biskup se také věnoval vztahu práce a duchovního života, které v křesťanství nestojí v protikladu. S odvoláním na heslo sv. Benedikta „Modli se a pracuj“ papež uvedl, že oba elementy musí být v harmonii: Pokud chybí práce, ničí se duchovní život; podobně bez modlitby se škodí samotným praktickým záležitostem.

Lidská práce a duchovní rozměr člověka pak mají vliv také na životní prostředí. František v promluvě zopakoval pojem tzv. integrální ekologie z encykliky Laudato si´, kterou se rozumí taková péče o životní prostředí, jež zahrnuje všechny rozměry člověka. „Když se práce oddělí od smlouvy Boha s člověkem, když se odloučí od jeho duchovního rozměru, když se stane rukojmím logiky pouhého zisku a pokud se začne pohrdat vztahy v životě, zhoršení stavu duše znečistí všechno: i vzduch, vodu, rostliny, jídlo. (…) A důsledky zasáhnou především nejchudší lidi a rodiny,“ uvedl papež.

Křesťanské rodiny mají podle Františka „velké poslání“ vnášet do světa tři hlavní charakteristiky Božího stvoření: identitu a spojení mezi mužem a ženou, plození dětí a práci, která činí svět obyvatelnějším. „Ztráta těchto základních charakteristik je velmi vážnou věcí a v našem společném domově je již příliš mnoho trhlin!“ řekl papež v závěru generální audience.

(foto: CNA / Daniel Ibanez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou