Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Hlavní událost sv. roku může proběhnout na den migrantů

Datum publikace21. 8. 2015, 14.50
TiskTisk

Křesťané nemají upadat do lhostejnosti tváří v tvář dramatu lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy. Píše to Papežská rada pro migranty a lidi mimo domov u příležitosti zveřejnění tématu příštího Světového dne migrantů. Ten se bude připomínat 17. ledna 2016 a bude úzce propojen se Svatým rokem milosrdenství.

Vatikán: „Migranti a uprchlíci jsou pro nás výzvou. Odpověď evangelia milosrdenství“. Takové je téma příštího Světového dne migrantů a uprchlíků, který si bude katolická církev připomínat 17. ledna 2016.

Podle Papežské rady pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov se téma váže k Svatému roku milosrdenství, jež bude zahájeno 8. prosince 2015. Zdůrazňují se přitom dva aspekty: První, vyjádřený větou „migranti a uprchlíci jsou pro nás výzvou“, má poukazovat na dramatickou situaci mnoha lidí, kteří byli donuceni opustit své země. Papežská rada současně upozorňuje na tragédie, při nichž ve Středozemním moři umírají tisíce lidí. „Tváří v tvář zjevnému riziku, že tento fenomén upadne v zapomnění, ukazuje Svatý otec drama migrantů a uprchlíků jako něco, co pro nás musí představovat výzvu,“ píše Papežská rada v tiskovém prohlášení.

Cituje přitom bulu, jíž papež František vyhlásil Svatý rok milosrdenství: „Neupadejme do lhostejnosti, která ubíjí, do zvykovosti, která uspává duši a brání objevovat novost, a do cynismu, který ničí. Otevřeme své oči a pohleďme na bídu světa, na rány tolika bratří a sester zbavených důstojnosti a nechme se vyprovokovat jejich voláním o pomoc a slyšme ho. (…) Jejich křik ať je i náš, abychom tak společně mohli prolomit bariéru lhostejnosti, která často suverénně kraluje, aby zakrývala pokrytectví a egoismus.“

Druhá část tématu, „odpověď evangelia milosrdenství“, chce téma migrace propojit s odpovědí církve. „V tomto kontextu vyzývá papež František křesťanský lid, aby během svatého roku přemýšlel nad skutky tělesného a duchovního milosrdenství, mezi něž patří také přijímání cizinců. A to aniž bychom zapomínali, že Kristus je přítomný mezi ´těmi nejmenšími´ a na konci života budeme souzeni podle naší odpovědi lásky,“ píše Papežská rada. Církev je podle ní povolána k tomu, aby hlásala osvobození lidem, kteří jsou vězni moderní společnosti. Církev je pak také povolána, aby prohloubila vztah mezi milosrdenstvím a spravedlností.

Papežské rady pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov uvádí při této příležitostí několik pokynů:

  • navrhuje, aby byl jubilejní den zvláště slaven na diecézní a národní úrovni, v prostředí, jež je blízké migrantům a uprchlíkům, s jejich účastí a za přítomnosti jiných křesťanských společenství
  • navrhuje, aby hlavní událost sv. roku proběhla právě 17. ledna 2016, na nějž připadá Světový den migrantů a uprchlíků
  • povzbuzuje diecéze a křesťanská společenství, které tak ještě nečiní, aby naplánovali určité iniciativy a využili tak příležitosti, již nabízí Svatý rok milosrdenství
  • vyzývá, aby se v křesťanských společenstvích nezapomínalo na senzibilizaci vůči fenoménu migrace
  • doufá, že se pozornost vůči migrantům a jejich situaci nezúží na jeden jediný den
  • připomíná, že je také důležité vykonat konkrétní znamení solidarity, která budou mít symbolický význam a budou vyjadřovat blízkost a pozornost vůči migrantům a uprchlíkům.

Světový den migrantů a uprchlíků připadá na první neděli po Křtu Páně, v roce 2016 se tedy jedná o 17. leden.

(foto: CNA / Aid to the Church in Need)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou