Lupa
Obsah Obsah
Portál

Kard. Pell: V církvi nastal čas zavést pořádek do financí

Datum publikace25. 8. 2015, 15.24
TiskTisk

Kardinál George Pell promluvil v sobotu (22. srpna 2015) na katolickém mítinku v Itálii o nutnosti zodpovědného zacházení s majetkem a financemi v církvi, o morální povinnosti usilovat o odpovídající návratnost z investic. Představujeme nejzajímavější myšlenky.

Rimini: Kardinál George Pell, prefekt ekonomického sekretariátu Svatého stolce, promluvil v sobotu na italském katolickém mítinku, který byl věnován problematice financí v církvi. Tímto tématem je potřebné se zabývat, neb „pro církev nastal čas zavést pořádek do financí. Příští vlna proticírkevních výpadů by totiž mohla mít za záminku právě finanční nesrovnalosti,“ řekl kardinál.

Vatikán se ekonomickou stránkou církve zabývá velmi intenzivně. Podle prefekta ekonomického sekretariátu se snaží postupovat dle křesťanského učení se zvláštní pozorností na chudé a trpící: „Církevní majetek musí být užíván pro financování dobročinných děl církve. Jsem si vědom, že je smutné, musí-li se církev zbavit svého majetku, ale pastorační potřeby lidu jsou vždy na prvním místě.

Na druhou stranu kardinál Pell konstatoval, že „moderní účetní metody jsou dobré a vyžadují také příslušné odborné kompetence a přijetí finanční transparentnosti. Pokud však církev má majetky a investuje, mají církevní představitelé morální povinnost usilovat o odpovídající návratnost. Neděje-li se tak, znamená to, že zisku dosahuje někdo jiný na úkor chudých. Důležité je, aby byla instituce oddělená od ekonomické správy vlastního majetku, takže např. farář nepovažuje majetek farnosti za svůj vlastní.“ Kardinál zmínil příklad faráře v Austrálii, který pronajal svému příteli prostory za nízkou cenu, a označil takový postup za morálně chybný. „Nebezpečné a morálně pochybené je takový postoj biskupa, faráře či řeholního představeného, který se spokojí s tím, že finanční správu církevního majetku svěří do rukou nekompetentním osobám, kterým pak ponechá volný prostor.

Církevní představený nemusí být odborníkem, ale musí umět rozpoznat, zda jsou finance spravovány dobře nebo špatně,“ doplnil kard. Pell.

(zdroj: Radio Vaticana, foto: Matthew Rarey/CNA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou