Lupa
Obsah Obsah
Portál

O čem píše KT č. 35/2015

Datum publikace25. 8. 2015, 17.00
TiskTisk

O čem píše nový týdeník českých, moravských a slezských katolíků (snad ale nejen jich)? Věnuje se cestě pana kardinála Duky na Sinaj; taktéž se dočtete o projektu rozvoje poutního místa ve Staré Boleslavi či o Výzvě českých vědců proti strachu a lhostejnosti. Tématem čísla je život tzv. singles, Perspektivy se pak věnují životnosti ateismu.

Návštěva na Sinaji. České i zahraniční vojáky, kteří působí v mezinárodní misi na islámskými teroristy sužovaném Sinajském poloostrově v Egyptě, navštívil první muž katolické církve v Česku – kardinál Dominik Duka.

Stará Boleslav českým Velehradem? Duchovním centrem Čech nebo také českým Velehradem se má v budoucnu stát jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás – Stará Boleslav. Smělé plány přibližují jejich strůjci.

Výzva (nejen) vědců proti strachu. Představitelé církve a katoličtí intelektuálové se v uplynulém týdnu připojili ke 2 800 podpisům pod Výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti. Proč a co k tomu říkají? Více v tištěných novinách, ale i na www.katyd.cz.

Novoroční výslech v tropech. Když v polovině srpna sloupky teploměrů šplhaly až k téměř čtyřicetistupňovým hodnotám, štáb České televize už popáté natáčel v prostorách pražského Arcibiskupského paláce svůj novoroční pořad. Kardinál Dominik Duka ke „společnému výslechu“ pozval Mons. Tomáše Halíka.

Téma: Singles. Je jim „-cet“ let. Zatímco jejich vrstevníci jsou už dávno ženatí/vdané a mají děti, oni jsou stále sami. Někteří dobrovolně, ale mnoho z nich také „nešťastně“. Kdo jsou lidé, o nichž hovoříme jako o singles? Maminčini mazánci nebo ošklivky, které nikdo nechce? Více prozrazují sociolog, kněz, psycholog i samotní „osamělci“ na tematické dvoustraně.

Perspektivy: Je mrtev Bůh, nebo ateismus? Druhý vatikánský koncil v konstituci Gaudium et spes říká: „Ateismus je nutné počítat k nejzávažnějším skutečnostem naší doby a podrobit ho velmi pečlivému zkoumání.“ Na začátku 21. století lze konstatovat, že Bůh není mrtev stejně jako ateismus. Ateismu se však moc nedaří, je spíš vzácnou květinou. Proč? To přibližuje v eseji Jan Jandourek.
… a mnoho dalšího v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou