Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František k rodičům: najděte si čas na modlitbu

Datum publikace26. 8. 2015, 17.44
TiskTisk

Papež František při dnešní (26. srpna 2015) generální audienci na Svatopetrském náměstí vyzval rodiče, aby ve svých domovech neopomíjeli čas na modlitbu, a to i v nejrušnějších obdobích, a učili modlitbě také své děti.

Řím: Papež František dnes (26. srpna 2015) pokračoval v zamyšleních nad tématy týkajících se rodinného života. K návštěvníkům z mnoha různých zemí, kteří se shromáždili při pravidelné generální audienci na Svatopetrském náměstí, papež hovořil tentokrát o tom, jak je důležité vyhradit si v rodině čas na modlitbu, i přes naše přesvědčení, že na ni nemáme čas.

František chápavě poznamenal, že rodinný život je složitý a časově náročný. Rodiče, by dle něho měli dostat Nobelovu cenu za to, jak se jim daří vměstnat práci na 48 hodin do pouhého dne. Modlitba však musí hrát prim:  „Všichni víme, jak je modlitba důležitá, přesto se zdá být tolik obtížné najít si na ni čas. Možná, že se ale v těchto případech musíme sami sebe zeptat, zda opravdu milujeme Boha, jak nás žádá, tedy celý svým srdcem, celou svou myslí, celou svou silou.

V jádru modlitby,' poznamenal Svatý otec, „je Boží láska, ona je zdrojem našeho života“, nemůžeme ji proto odsouvat stranou a upřednostňovat aktivity jiné. A tak i v časech, kdy jsme velmi zaneprázdnění, je možné se modlit: „Srdce naplněné Boží láskou může i tichou myšlenku nebo malé gesto oddanosti přetvořit na modlitbu.“ (...) „Skrze modlitbu, a to i v těch nejrušnějších obdobích, dáváme svůj čas zpět Bohu a nacházíme klid, který přichází z uvědomění si důležitých věcí, a setkáváme se radostí z Božích neočekávaných darů.“

Je třeba prosit o dar Ducha svatého, který nás modlitbě učí, zdůraznil František a vyzval rodiče, aby modlitbě učili i své děti, aby je učili dělat znamení kříže, číst a chápat slova Evangelia, která jsou jako „dobrý chleba, jenž vyživuje srdce každého“.

Na závěr papež dodal, že každodenní modlitbou se mohou naše domovy stát místem, kde Ježíš vždy nalezne vřelé přivítání.

(zdroj: New.va; foto: Bohumil Petrik/CNA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou