Lupa
Obsah Obsah
Portál

1. září: Den, kdy půjdu a pomodlím se v přírodě

Datum publikace27. 8. 2015, 15.49
TiskTisk

Na 1. září připadá Světový den modliteb za péči o stvoření. Přijměte spolu s námi výzvu papeže Františka a zapojte se do Dne, kdy půjdu a pomodlím se v přírodě.

Nedávno vyhlášený Světový den modliteb za péči o stvoření připadající na 1. září se rychle blíží.

Tento den má být podle papeže Františka příležitostí poděkovat Bohu za krásu světa kolem nás, vyjádřit vděčnost za to, co nám svěřil do péče, a prosit ho o pomoc při ochraně všeho stvoření. Kromě toho má také inspirovat ke konkrétním iniciativám v boji proti krizi životního prostředí, jíž čelí naše planeta.

Den za péči o stvoření má ekumenický charakter, vzešel totiž z popudu ekumenického patriarchy Bartoloměje, a navíc může zaujmout široký okruh dalších zájemců. Zamyslet se nad prostředním, ve kterém žijeme, nesamozřejmou dokonalostí a provázaností přírodních systémů, a na druhou stranu zreflektovat, jak náš životní styl ovlivňuje tyto přirozené procesy, je přínosným časem pro všechny. Jak řekl francouzský dramatik Jean Galbert de Campistron: „Příroda dala člověku rozum, aby se jí bránil, a srdce, aby se jí neubránil“.

Světový den za péči o stvoření připadá na svátek sv. Jiljí. I jeho lze tedy jako (mimo jiné) patrona lesů a myslivců prosit o přímluvu.

V reakci na výzvu papeže Františka nabízíme aktivní prožití tohoto dne. Vyhraďme si pár minut na to, abychom se šli projít do přírody a mohli se tu pomodlit. Vznikla k tomu speciální událost na Facebooku, ke které se lze přihlásit. Budeme rádi, když vyzvete také své kamarády, známé, rodiny, aby se do iniciativy dle svých možností zapojili.

Náměty z Bible pro modlitby a rozjímání na téma stvoření:

Chvály a díkůvzdání
Gn (1, 1-28) Příběh o stvoření světa
Gn (9, 8-17) Boží smlouva s Noemem a vším stvořením
Ž 8 Boží velebnost
Ž 65 Díkůvzdání za Boží požehnání
Ž 104 Chvála Boha Stvořitele
Ž 146 Důvěra v Boha
Ž 147 Vděčnost štědrému Pánu
Ž 148 Chvalozpěv všeho stvoření k všemohoucímu Stvořiteli
Dn (3, 52-90) Chvála Bohu, chvála Božího stvoření
Jn (1, 1-5) Na počátku bylo Slovo
Zj (21, 14) Nová nebesa a nová země

Starý zákon
Gn (1; 2, 4-7) Boží stvoření je dobré
Gn (2, 15) Bůh nám nařídil pečovat o stvoření
Gn (9, 8-17) Boží smlouva s Noemem a vším stvořením
Lv (25, 23-24) Bohu patří země

Nový zákon
Mt (6, 25-34) Naučit se důvěřovat Bohu, tak jako příroda
Ř (8, 18-25) Vykoupení tvorstva
Ko (1, 15-23) Chvalozpěv Kristu
Zj (21, 1-5) Příslib nového stvoření

(foto: Anderson Mancini/Flickr.com)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou