Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tomáš Halík bude přednášet na pozvání Benedikta XVI.

Datum publikace27. 8. 2015, 17.38
TiskTisk

Již na začátku svého pontifikátu založil papež Benedikt XVI. tradici dodnes pokračujících každoročních třídenních teologických seminářů zejm. se svými bývalými žáky (tzv. Schülerkreis), kam patří např. kardinálové Schönborn a Koch a řada biskupů či profesorů katolických univerzit. Navázal tak na tradici Jana Pavla II., který rovněž v  papežském letním sídle Castel Gandolfo pořádal diskuse s významnými světovými mysliteli (např. filozofy Paulem Ricoeurem a Charlesem Taylorem, nositelem Templetonovy ceny).

Castel Gandolfo: Účastníci těchto pravidelných setkání na konci každého ročníku předloží papeži Benediktovi tři témata pro příští rok a papež z nich vybere jedno, pro které vždy vybere přednášejícího, který k němu pronese dvě zásadní přednášky a po zbytek času s ním účastníci diskutují. Pro letošní setkání Benedikt XVI. zvolil téma 'Jak dnes  mluvit o Bohu' a jako přednášejícího vybral českého teologa a filozofa Tomáše Halíka.

Před několika lety členové 'kruhu žáků' předali a doporučili papeži Benediktovi knihu Tomáše Halíka Vzdáleným nablízku, která v tom roce získala Cenu za nejlepší teologickou knihu Evropy a od té doby byla přeložena do 17 jazyků, včetně turečtiny a čínštiny. Halík tedy není emeritnímu papeži neznámým.

Tomáš Halík nazval první přednášku 'Jak dnes mluvit a jak mlčet o Bohu' a druhou 'Láska - oltář neznámého Boha'. V obou přednáškách naváže zejména na myšlenky své knihy 'Chci abys byl', která vyjde letos v září německy v naklad. Herder.

Nejdříve se bude věnovat tomu, co znamená ono 'dnes' - v jakém bodě svých dějin se křesťanství nachází a s jakými kulturními a duchovními charakteristikami času se musí vyrovnávat. Přední český teolog si položí otázku, do jaké míry ona krize tradičního křesťanství a náboženské řeči může být výzvou a šancí pro obnovu a prohloubení víry. Zdůrazní úkol církve doprovázet duchovně hledající, jejichž počet v západním svět roste, zatímco počet tradičně církevně orientovaných křesťanů i počet rozhodných ateistů klesá. Ukazuje, že toto doprovázení je něco jiného, než tradiční misie - nejde o to hledající vtlačit do stávajících struktur křesťanství, nýbrž spíše obohatit chápání víry v čestném dialogu s nimi  i o jejich duchovní zkušenosti. V tom se Halík blíží z jiného úhlu pohledu k myšlence Benedikta XVI., že církev musí mít otevřený prostor pro hledající (jako bylo 'nádvoří národů' v jeruzalémském chrámě), nesmí se stát do sebe uzavřenou sektou. Tento model dále rozvíjí a radikálně uskutečňuje papež František. Víra  bez rozumu je nebezpečná, tvrdil Benedikt XVI.; víra bez lásky je ještě nebezpečnější, dodává Halík. Jen z hloubky zkušenosti sebepřekročení v lásce můžeme pochopit, co je míněno slovem 'Bůh'.

Na závěr semináře koncelebrují účastníci s emeritním papežem Benediktem mši ve Vatikánu a Benedikt XVI. s každým jednotlivě hovoří; Tomáše Halíka pozval na večeři a osobní rozhovor ještě i v následující den.

Více informací:

http://www.mondayvatican.com/vatican/why-talking-about-god-is-still-in-vogue-despite-pope-francis-missionary-push

http://www.acistampa.com/story/il-relatore-del-ratzinger-schulerkreis-parlare-di-dio-per-salvare-luomo-dagli-idoli-1281

http://www.acistampa.com/story/il-relatore-del-ratzinger-schulerkreis-parlare-di-dio-per-salvare-luomo-dagli-idoli-1281

Foto: prof. Marmann a kardinál Schönborn předávají papeži Benediktovi v roce 2012 knihu Tomáše Halíka Vzdáleným nablízku (v německém vydání Geduld mit Gott).

(zdroj a foto: Tomáš Halík; www.mondayvatican.com, www.acistampa.com)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou