Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

František: Vnější postoj nás nečiní pravými křesťany

Datum publikace31. 8. 2015, 18.12
TiskTisk

Při nedělní promluvě (30. srpna 2015) před modlitbou Anděl Páně hovořil papež František o vnějších a vnitřních vlivech na člověka. Připomněl také nedávnou tragickou smrt 71 běženců a znovu všechny vyzval k modlitbě za migranty a jejich utrpení.

Řím: Jako každou neděli před modlitbou Anděl Páně vystoupil papež František s komentářem k úryvku z evangelia, tentokrát k části z Markova evangelia (Mk 7, 1-8; 14-15; 21-23), která upozorňuje na nebezpečí zaměňování lidských ustanovení a Božích přikázání. Zarputilé dodržování norem, nelze považoval za projev autentické zbožnosti.

Farizeové a učitelé zákona v evangeliu vyčítají Ježíšovi a jeho učedníkům, že nedodržují starobylé předpisy. Ježíš na to reaguje: „Opustili jste přikázání Boží – říká – a držíte se podání lidského“ (v. 8). V těchto slovech „cítíme, že v Něm je pravda a že nás svojí moudrostí osvobozuje od předsudků,“ říká papež a upozorňuje, jak aktuální je Ježíšova výtka i dnes; vnější dodržování zákona nestačí k tomu, abychom byli dobrými křesťany:

Stejně jako tehdy farizeům hrozí také nám nebezpečí, že budeme se sebou spokojeni nebo se v horším případě budeme považovat za lepší než druzí jenom proto, že dodržujeme pravidla a zvyklosti a přitom nemáme rádi bližní, máme tvrdé srdce, jsme pyšní a domýšliví. Doslovné dodržování předpisů je neplodné, pokud neproměňuje srdce a neprojevuje se konkrétním jednáním, totiž otevřením se Bohu a Jeho Slovu v modlitbě, hledáním spravedlnosti a pokoje, podporou chudých, slabých a utiskovaných. Všichni víme, jakou škodu a pohoršení působí církvi v našich komunitách, v našich farnostech a čtvrtích ti, kdo se označují za velké katolíky, chodí často do kostela, ale potom ve svém každodenním životě zanedbávají rodinu, mluví špatně o druhých a podobně. Toto Ježíš odsuzuje, protože jde o křesťanské antisvědectví.

František posléze obrátil pozornost k Ježíšovu výkladu o tom, že člověka nemohou poškodit žádné vnější vlivy, pokud to nedovolí samo naše srdce: „Svatými nebo nesvatými nás nedělají vnější věci, nýbrž srdce, které projevuje naše úmysly, naše rozhodnutí a touhu konat všechno z lásky k Bohu. Vnější postoje jsou důsledkem toho, co jsme zvolili ve svém srdci, ale nikoli naopak. Vnější postoj nás nečiní pravými křesťany, pokud srdce zůstává nezměněno. Hranice mezi dobrem a zlem nevede mimo nás, ale spíše skrze nás.

Ke konci promluvy Svatý otec vyjádřil lítost nad 71 zemřelými běženci, jejichž těla byla nalezena ve čtvrtek 27. srpna 2015 v odstaveném nákladním vozu u rakouské dálnice. Znovu vyzval mezinárodní společenství k ukončení násilí, útisku a vybídl všechny k modlitbě za migranty, zvláště za ty, kteří přišli během svého útěku z domova o život: „Svěřme každou [oběť] zvlášť Božímu milosrdenství a prosme Boha, aby nám pomohl v účinném zamezení těmto zločinům, které urážejí celou lidskou rodinu.'

(zdroj: Radio Vaticana, foto: Alan Holdren/CNA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou