Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

IUPAX: Zůstane geriatrie základním medicín. oborem?

Datum publikace3. 9. 2015, 10.40
TiskTisk

Přinášíme stanovisko Rady Iustitia et Pax (IUPAX), které se věnuje navrhovanému vyřazení geriatrie ze samostatných medicínských oborů. Text zveřejňujeme v plném znění.

Zmizí geriatrie ze základních klinických oborů?

Než slunce zhasne, pamatuj na svého Stvořitele, dokud jsi ještě mlád, dříve než přijdou zlé dny a roky, o kterých řekneš: Nemám je rád!
Kaz 12,1

Návazně na aktuální debatu o návrhu Ministerstva zdravotnictví vyřadit geriatrii ze základních vzdělávacích oborů, považuje Rada Iustitia et Pax za vhodné se k této záležitosti vyjádřit. Podporujeme iniciativu Ministerstva zdravotnictví zjednodušovat stávající struktury vzdělávání lékařů, ale zároveň jsme toho názoru, že podobně jako se na počátku 20. století vydělila pediatrie coby samostatný obor medicíny, který pečuje o specifickou věkovou skupinu, vedly zvláštnosti chorob ve stáří, v jejich klinickém obrazu, diagnostice i léčbě, ke vzniku klinické gerontologie jako nového medicínského oboru. Specificky vyškolení odborníci mají díky tomu šanci získávat specializaci již od počátku svého studia.

Naše špičková medicína vnímá člověka v jeho celostním pojetí a vytváří rovné šance pro získání kvalitní péče po celou dobu lidského života, což je velmi oceňováno u nás i v zahraničí. Dokládá to i velký počet zahraničních studentů, kteří studují na českých lékařských fakultách.

Výchovou kvalifikovaných geriatrických odborníků se naplňují nejen specifické úkoly léčebně preventivní, ale i integrační a metodické, když se vytváří ucelený systém zdravotních a zdravotně sociálních služeb pro seniory.

Václav Malý
biskup

Stanovisko vydáno dne 31. 8. 2015.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou