Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Na Romskou pouť zamíří stovky poutníků

Datum publikace3. 9. 2015, 13.30
TiskTisk

Charita Olomouc pořádá v sobotu 19. září 2015 sedmnáctý ročník Romské pouti na Svatém Kopečku u Olomouce. Akce se každý rok zúčastní stovky poutníků ze všech koutů České republiky, ale i okolních států. Vedle duchovního programu na ně čeká pestré kulturní vyžití, romská hudba a tanec.

Svatý Kopeček: Romská pouť začne v 10.00 hodin, kdy se poutníci vydají z nedalekých Samotišek alejí na Svatý Kopeček. O hodinu později bude v bazilice Navštívení Panny Marie slavena mše svatá, kterou bude celebrovat kněz Vojtěch Vágai, první český římskokatolický kněz romského původu. „Význam pouti vidím v tom, že spojuje lidi a to nejen romskou kulturou. Romové jsou velmi emotivní a věci rádi prožívají. Lidé mě po mši oslovují a prosí mě o modlitbu. Je to zážitek, běžně se mi to nestává,“ líčí své dojmy z minulého ročníku Vágai.

Od 13.00 do 17.00 hodin pak čeká poutníky atraktivní kulturní program v ambitech za bazilikou. Mohou se těšit na vystoupení tanečních souborů, hudebních skupin nebo třeba autorský muzikál Judit romského souboru DIK ze Slovenska.

Romskou pouť vnímám jako prostor pro duchovní zastavení a zároveň blízké setkání celých rodin. Také věřím, že pomáhá bojovat s různými stereotypy a předsudky, které k romskému etniku v naší společnosti přetrvávají. Na pouť zveme nejen všechny Romy, ale i ty, kteří chtějí blíže poznat romskou kulturu nebo ty, kteří se zajímají o postavení etnických menšin v naší zemi,“ dodává Adéla Adámková z Charity Olomouc. Vstup na akci je za dobrovolný příspěvek.

(zdroj: Martin Rejšek, Charita Olomouc)

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou