Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita podpoří humanitár. pomoc pro uprchlíky v Srbsku

Datum publikace4. 9. 2015, 17.15
TiskTisk

Charita Česká republika uvolní ze svého krizového fondu 10 000 euro (přibližně 270 000 Kč) na pomoc migrantům v Srbsku. Zmíněná částka podpoří humanitární projekt na pomoc migrantům, který zajišťuje tamní národní Charita.

Praha/Bělehrad: Cílem je pomoci velkému množství migrantů (zejména z Blízkého východu) během jejich pobytu v Srbsku, kteří sem proudí ze sousední Makedonie. Od poloviny června jejich počet dramaticky narostl. Migrantům bude rozdáváno jídlo, hygienické potřeby, spací pytle, pláštěnky a bude jim zajištěna zdravotnická služba a psychosociální pomoc.

Vyslyšeli jsme výzvu kolegů ze Srbské Charity, kteří se ocitli ve složité situaci. Domnívám se, že v této době je naše povinnost být solidární a podpořit je, aby dokázali uprchlíkům pomoci,“ uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.     

Záměr Charity Srbsko je plánován pro 100 000 přímých a dalších 55 000 nepřímých příjemců pomoci s celkovým rozpočtem 820 000 EUR a potrvá do konce roku 2015.

Charita Srbsko poskytne pomoc migrantům na jihu země u hranic s Makedonií v obci Preševo a na severu u hranic s Maďarskem u obcí Kanjiza a Subotica, a to na základě zjišťování potřeb migrantů, který ve druhé polovině srpna provedla Diecézní charita Bělehrad.

Cílem projektu je poskytnout jídlo 100 000 migrantům, hygienické balíčky 32 000 ženám, 7 500 dětských balíčků rodinám s dětmi, 5 000 spacích pytlů a stejný počet pláštěnek pro děti i dospělé, stejně jako zajistit zdravotní a psychosociální péči 1 000 migrantům. Rovněž půjde o 20 kontejnerů na odpadky pro obec Preševo a elektrické zásuvky a přístup k internetu v přijímacích centrech na severu a jihu země.

Krizový fond Charity ČR je tvořen z části výnosu Tříkrálové sbírky, do které tradičně přispívají občané ČR na počátku ledna.

Více na www.charita.cz.  

(Jan Oulík, Charita ČR; ilustrační foto: Arcidiecéze olomoucká)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou