Lupa
Obsah Obsah
Portál

Věřící vyrazí do kostela na kole

Datum publikace10. 9. 2015, 11.00
TiskTisk

Na 19. a 20. září 2015 se chystá celorepubliková ekumenická akce Do kostela na kole, jejímž cílem je upozornit na výhody šetrného chování k životnímu prostředí.

Praha: Ze sklepa vytáhnout kolo, nasadit přilbu a vyrazit do kostela. Tak bude vypadat ráno mnoha věřících lidí v neděli 20. září 2015 (pro některé už v sobotu 19. září) v celé republice. Zapojí se tak do ekumenické akce Do kostela na kole. „Smyslem je propagovat cyklistickou dopravu, která je, stejně jako pěší chůze, šetrná k životnímu prostředí a ve srovnání s automobilovou dopravou nepoměrně levnější, zdravější a na kratší vzdálenosti dokonce statisticky rychlejší,“ vysvětluje organizátor akce Marek Drápal.

Při dopravních nehodách stále umírají stovky lidí ročně, přestože čísla v posledních letech klesají. Podle policejních statistik zemřelo loni v České republice na následky dopravních nehod 688 osob. Přes šestadvacet tisíc dalších lidí bylo zraněno (viz statistiky nehodovosti).

Marek Drápal upozorňuje na nepřímé důsledky používání automobilů. „Znečištěné ovzduší způsobené dopravou má negativní dopady na zdraví. Látky, které jsou součástí výfukových plynů, mohou způsobit řadu závažných zdravotních problémů,“ poznamenává. Citlivějšími skupinami jsou zejména děti, staří lidé a osoby s dýchacími a srdečními chorobami. Podle výzkumů způsobuje znečištěné ovzduší každý rok předčasnou smrt asi 9 000 Čechů.

Problémem je i hluková zátěž. Hluk má vliv na psychiku a často způsobuje únavu, depresi, rozmrzelost, agresivitu, neochotu, zhoršení paměti, ztrátu pozornosti a celkové snížení výkonnosti. Dlouhodobé vystavování hluku může způsobit zdravotní problémy. Nezanedbatelnou roli hraje také devastace životního prostředí spojená s těžbou ropy, výrobou a likvidací automobilů.

Událost má připomenout, že v Bibli je v příběhu stvoření světa člověk pověřen správcovstvím Země. „Akce Do kostela na kole je obrazem nejúplnějšího jednání člověka. Člověk při tom nežádá službu druhých, ani nezatěžuje přírodu a navíc udržuje sám sebe v kondici. K tomu ještě svižněji než chůzí směřuje ke slyšení Božího zaslíbení i požehnání pro svůj život. Může vůbec být komplexnější podoby moudré správy života a stvoření?“ dodává synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml.

Podrobné informace o události lze nalézt na www.dokostelanakole.cz. Akci pořádá Poradní odbor pro otázky životního prostředí při Českobratrské církvi evangelické, Ekologická sekce České křesťanské akademie a Česká křesťanská environmentální síť.

Přidáte se?

(Autor: Jana Vondrová, foto: Monik Markus/Flickr.com)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou