Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Co dělat?

Datum publikace8. 9. 2015, 12.52
TiskTisk

Chceme pomoci uprchlíkům, zní nyní z mnoha stran. Jak ale pomoci co nejefektivněji? Co dělat teď a co potom? Dělat vůbec něco? Na to se pokouší souhrnně odpovědět následující článek.

(AKTUALIZOVÁNO 16. září 2015) Premiér B. Sobotka včera uvítal výzvu papeže Františka k otázce přijetí migrantů a připomněl, že již s církvemi a náboženskými společnostmi od července jedná expertní skupina Ministerstva vnitra ČR, která „má za úkol najít nejlepší cestu, jak uprchlíky, kteří u nás v souladu se zákony získají azyl, integrovat do české společnosti a umožnit jim v České republice nový důstojný život“. Ministerstvo vnitra ČR potom sdělilo, že spolupráce na výše uvedeném bude probíhat dle potřeb a kapacit republiky.

V současné době je v reflexi aktuální situace migrantů v Evropě činná zejména naše Charita ČR a její místní organizace, na které se lze obracet s nabídkami právě potřebné pomoci. 

Charita ČR již uvolnila částku 10 000 Euro (přibližně 270 000 Kč) ze svého krizového fondu na pomoc migrantům v Srbsku. Prostředky jsou určeny na nákup potravin, hygienických potřeb a zajištění zdravotní pomoci, kterou zajišťuje Charita Srbsko.

Česká Charita reaguje na aktuální dění také např. tím, že pracovníci Diecézní charity Brno zjišťují potřeby na jihu Moravy a pomohli či ještě pomohou migrantům v Břeclavi a Budapešti: nabízejí občerstvení, dobrovolnické síly či rozdělují potřeby z materiální sbírky od českých občanů. Rodinám migrantů poskytla okamžitou pomoc také Oblastní charita Uherské Hradiště. Arcidiecézní charita Olomouc zase úzce kooperuje s policií, kdy se snaží reagovat na jejich aktuální potřeby v obl. humanitár. pomoci migrantům.

V současné době organizuje v síti českých, moravských a slezských charit materiální sbírku Diecézní charita Brno, Diecézní charita Plzeň, Diecézní charita Litoměřice a Charita Olomouc.

Obecné informace o možnostech finanční pomoci Charitě naleznete zde: http://www.charita.cz/zapojte-se/podpora-pomoci-v-cr/ .

Pracovníci české Charity již nedávno dodali balíčky humanitární pomoci také do uprchlického tábora v iráckém Erbilu. Balíčky byly pořízeny z výnosu kostelní a obecné sbírky na pomoc migrantům.

Dlouhodobě se Charita ČR cizincům věnuje v devíti poradnách, kde jim poskytuje důležité informace či pomoc, odborné sociální a právní poradenství. Organizuje pro ně výuku českého jazyka, volnočasové nebo kulturní aktivity, vše se snahou o jejich integraci. Provozuje také telefonickou linku v mongolském a vietnamském jazyce. Rovněž se zaměřuje na informování veřejnosti o situaci cizinců u nás a tím napomáhá odbourávat zažité stereotypy.

Charita ČR postupuje v koordinaci s ČBK a Ministerstvem vnitra ČR. Právě spolupráci se státem je třeba zdůraznit, protože žijeme a chceme pomáhat, v České republice, kde např. neexistuje (jako např. v Německu) tzv. církevní azyl, který umožňuje cizinci i bez platného povolení určitou dobu přebývat v církevních objektech, aniž by jej mohly státní úřady vyhostit zpět do vlasti. Naše církve chtějí podnikat kroky se státním souhlasem a koordinací s místními samosprávami, ovšem připojit se k iniciativám, které nabízí třebas Charita ČR můžeme již dnes.

Situací se zabývá i Ekumenická rada církví. Více si můžete přečíst na jejím webu.

Mimo výše představených možností je nyní podstatné i šíření ověřených informací a faktů o migraci. Velmi užitečným zdrojem zpráv a aktuálních nabídek pomoci jsou internetové stránky naší Charity charita.cz či weby pomocuprchlikum.czhttp://www.mvcr.cz/migrace/.

 

(informace aktualizujeme)

(foto: Thomas Hawk/Flickr.com)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou