Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Evropští biskupové míří do Svaté země

Datum publikace8. 9. 2015, 16.39
TiskTisk

Předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka odlétá v nejbližších dnech do Izraele, kde se 11. – 16. září 2015 zúčastní plenárního zasedání Rady evropských biskupských konferencí (dále CCEE). Vůbec poprvé v novodobé historii křesťanství se na místech vniku tohoto náboženství sejde tak velké množství evropských církevních představitelů.

Jeruzalém: Účastníci plenárního zasedání CCEE budou zastupovat biskupské konference z 35 zemí kontinentu. K tématům jednání patří například současné výzvy církve v Evropě, migrace, rodinná tématika nebo postava zakladatele křesťanství, Ježíše Krista.

Skutečnost, že se CCEE setkává v Jeruzalémě, má základní výpovědní hodnotu, protože jdeme ke kořenům, k pramenům. V Jeruzalémě se totiž zrodila církev,” říká zástupce ČBK Dominik Duka, podle kterého chtějí biskupové také podpořit křesťany na Blízkém východě.

To potvrzuje také generální sekretář CCEE Mons. Duarte da Cunha: „Setkání je jakýmsi putováním po místech, kde se zrodila křesťanská víra. Z této země vyšli Ježíšovi učedníci do celého světa hlásat Ježíšovu novost. Právě z této země se dostalo evangelium i do Evropy! Pokud tedy jde Evropa do Svaté země, jde na místo svých židovsko-křesťanských kořenů. Toto místo je odjakživa křižovatkou kultur, protkané mnohými kulturními rozdíly, doprovázené silným sociálním napětím, což všechno v minulosti spojovalo a dodnes propojuje Evropu a Blízký východ.

Hlavními tématy setkání budou současné výzvy církve v Evropě a postava Ježíše Krista, zakladatele křesťanství. Účastníci budou dále jednat např. o naléhavé problematice migrace nebo o rodinné tématice, jíž se bude na podzim zabývat biskupská synoda svolaná papežem Františkem.

Rodinám a biskupské synodě bude také věnované večerní modlitební setkání v bazilice Zvěstování Páně v Nazaretu, které povede v sobotu 12. září prefekt vatikánské Kongregace pro biskupy kardinál Marc Ouellet. V Betlémě zase účastníci navštíví různé charitativní instituce, skrze něž chce být církev nablízku těm nejpotřebnějším. Na programu je také setkání se zástupci hlavních křesťanských církví působících ve Svaté zemi.

Plenární zasedání bude ukončeno ve středu 16. září společnou bohoslužbou v bazilice Božího Hrobu v Jeruzalémě.  Je ohlášená i návštěva izraelských a palestinských autorit.

Modlitební setkání s rodinami (sobota 12. září 2015 ve 20.30) a mše sv. v Betlémě (úterý 15. září v 18.00) bude přenášená online (http://goo.gl/jvVsNs pro první událost, https://goo.gl/6Kdly1 pro druhou).

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou