Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež: Farnosti musí otevřít dveře, jinak se stanou muzei

Datum publikace10. 9. 2015, 15.27
TiskTisk

Během své středeční (9. září 2015) generální audience hovořil papež František o vztahu rodin a místního církevního společenství.

Vatikán: „Velké události světových mocností se zapisují do dějepisných knih a tam zůstávají. Avšak dějiny lidských vztahů a citů se zapisují přímo do Božího srdce; jsou to dějiny, které zůstávají navěky.“ Tímto poetickým vyjádřením začal papež František svou promluvu při generální audienci ve středu 9. září 2015. Několik týdnů před začátkem biskupské synody se papež věnoval vztahu mezi rodinou a křesťanským společenstvím.

Mezi oběma komunitami je podle papeže „přirozená“ vazba, neboť církev je duchovní rodinou a rodina zase malou církví. Rodina je místem, kde člověk vstupuje do dějin lidí a jejich vztahů.

Ježíš, který také vyrůstal v lidské rodině, kolem sebe vytvořil „shromáždění“, společenství povolaných, což je původní význam řeckého slova pro církev.

V evangeliích je církev popisovaná jako pohostinná rodina, pokračoval papež; je možné se v ní setkat s apoštoly, ale i hladovými lidmi, žíznivými, cizinci, pronásledovanými, celníky nebo farizei. „Ježíš nepřestává přijímat všechny a mluvit se všemi, i s těmi, kdo již neočekávají, že by se ve svém životě s Bohem setkali. Je to pro církev velkým poučením! Sami učedníci jsou vyvolení k tomu, aby se postarali o toto shromáždění, tuto rodinu Božích hostů.“

Aby tato skutečnost zůstávala živá i v současnosti, je podle Františka nutné oživit vztah mezi rodinou a křesťanským společenstvím. Církev pak nemůže nebýt otevřeným domem. „Církve, farnosti a instituce se zavřenými dveřmi se nemají nazývat církvemi, nýbrž muzei!“ uvedl také papež.

Posílení vztahu mezi rodinou a křesťanským společenstvím pak vyžaduje velkodušnost i odvahu. „Někdy se rodiny stáhnou a říkají, že nejsou na takové úrovni: ´Otče, jsme jen ubohá rodina a také trochu rozviklaná.´ ´Nejsme toho schopni.´ ´Už máme doma tolik problémů.´ ´Nemáme sílu.´ To je pravda. Nikdo toho není hoden, nikdo není na takové úrovni, nikdo nemá sílu! Bez Boží milosti nemůžeme dělat nic. Všechno je nám darováno zdarma! A Pán nikdy nepřichází k nové rodině, aniž by udělal nějaký zázrak,“ řekl papež, který s odkazem na zázrak v Káně galilejské prohlásil: „Jestliže se vložíme do Pánových rukou, dovolí nám dělat zázraky – ale každodenní zázraky! – když je v té rodině Pán.“

(foto: Daniel Ibanez / CNA)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou