Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Graubner předá ocenění ČBK

Datum publikace11. 9. 2015, 17.36
TiskTisk

U příležitosti zahájení konference hnutí Křesťan a práce, která dnes (11. září 2015) začíná na Velehradě, předá arcibiskup Jan Graubner ocenění ČBK Luďku Rychetníkovi, odborníkovi na sociální nauku církve. Česká biskupská konference mu v rámci červencových oslav na Velehradě udělila Pamětní medaili ČBK, kterou si ale nemohl převzít.

Velehrad: Českobudějovický rodák Luděk Rychetník (1933) vystudoval ekonomickou statistiku v Praze a následně 13 let působil jako odborný asistent na katedrách statistiky a vědeckého programování ČVUT a VŠE v Praze. Po roce 1968 s rodinou emigroval do Velké Británie, kde rovněž působil v akademické sféře – na univerzitách v Oxfordu a Readingu.

Emigrace se pro něj mimo jiné stala impulsem ke dvojí konverzi: duchovní a vědecké. Spolu s „objevem“ katolické sociální nauky rozšířil svůj obzor exaktního ekonoma o perspektivu křesťanské sociální etiky a posléze i o studium otázek politologických a státoprávních.

Po roce 1989 se Rychetník zapojil do obnovy života katolické církve ve své staré vlasti i do budování společenských věd na Univerzitě Karlově. Stal se členem a posléze členem předsednictva hnutí Křesťan a práce, a tím i pravidelným přednášejícím na každoročních seminářích tohoto hnutí na Velehradě. Podobně účinkoval na dvou mezinárodních konferencích k výročí Borských tezí. Stal se členem týmu připravujícího list k sociálním otázkám v České republice Pokoj a dobro i aktivním účastníkem veřejných diskuzí, které list vyvolal.

Jedním z ústředních témat se pro Rychetníka stala sociální nauka církve, jejímž úhelným kamenem je společné dobro. Tento princip hájil Rychetník proti neporozumění „zleva“ i „zprava“. Společné dobro chápe jako jediný důvod pro existenci státu a normativně vzato výlučný cíl a ospravedlnění politiky jako takové. Moudrosti, umění a vědě „jak vládnout sami sobě“ věnoval knižní monografii Svobodný řád (nakl. Vyšehrad 2014).

(foto z předávání 11. září: ADO)

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou