Papež zjednodušuje proces prohlášení neplatnosti manželství

Dvěma dokumenty typu motu proprio datovanými 15. srpna 2015 zjednodušuje papež František soudní proces prohlášení manželství za neplatně uzavřené. Jejich cílem není podporovat prohlášení neplatnosti svazků, nýbrž zejména zaručení rychlosti soudního procesu tam, kde pro něj existují předpoklady.
Publikováno: 11. 9. 2015 16:24

Vatikán: „Starost o spásu duší, která zůstává – dnes stejně jako včera – nejvyšším cílem institucí, zákonů a práva, pohnula římského biskupa, aby nabídl biskupům reformující dokument.“ Těmito slovy provází papež František změnu některých paragrafů církevního práva týkajících se prohlášení neplatnosti manželství. Dvěma dokumenty motu proprio papež mění příslušné paragrafy Kodexu kanonického práva a Kodexu kánonů východních církví. Nové paragrafy budou do právních knih zaneseny k 8. prosinci 2015.

Cílem dokumentu je zjednodušení soudního procesu prohlášení manželství za neplatné, nikoliv změna podstaty manželského svazku: Ten papež nazývá „základním kamenem a původcem křesťanské rodiny“. Některé věřící, jejichž první manželství nebylo platně uzavřeno, však dosavadní právní struktury odradily od toho, aby svou situaci a s ní spojené těžkosti ve svědomí řešili. Změny mají tedy těmto lidem pomoci.

„Dokumenty se zabývají změnou vedení soudního procesu a zdůrazňují roli biskupa jako nejvyššího soudce ve své diecézi. Nadále platí, že k prohlášení neplatnosti manželství dochází prostřednictvím soudního řízení, přičemž nejvýznamnější zjednodušení spočívá v tom, že stačí pouze jedno soudní rozhodnutí o neplatnosti manželství, a pokud se strany neodvolají, rozsudek je pravomocný a mohou případně uzavřít nové manželství,“ shrnuje nejdůležitější změny prezident Akademie kanonického práva Mons. Karel Orlita. Dosud byl totiž k prohlášení neplatnosti nutný souhlas dvou soudních instancí.

Text podle Mons. Orlity také předpokládá možnost tzv. zkráceného řízení, které má rozsuzovat sám biskup: „Ve výjimečných případech, pokud žalobu na platnost manželství podají oba manželé a se žalobou předloží nezvratné důkazy, může proběhnout tzv. zkrácené řízení před biskupem, které by mohlo trvat 30 dnů. V závěru zkráceného řízení buď prohlásí biskup manželství za neplatné, nebo rozhodne, že manželství musí být posouzeno řádným soudním procesem.“

Prohlášení manželství za neplatné neznamená „zrušení“ svazku, které v katolické církvi není možné. Podle papeže Františka „pravda svatého svazku“ musí být maximálně chráněna. Pokud však před již uzavřením sňatku existovaly překážky, které jeho platnost znemožňovaly, a tyto jsou u soudu prokázány, je možné manželství prohlásit za neplatně uzavřené.

Rozhodnutí papeže Františka navazuje na práci expertní skupiny, která tuto otázku studovala od srpna loňského roku.

(foto: CNA / Stephen Driscroll)

Autor článku:
Ondřej Mléčka