Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O čem píše KT č. 38/2015

Datum publikace15. 9. 2015, 17.30
TiskTisk

Nový Katolický týdeník? Aktuální jako vždy. ČBK se věnuje migraci a migrantům, věnuje se jí i Katolický týdeník; přináší informace k prohlášení kardinála D. Duky a arcibiskupa J. Graubnera, nabízí rozhovor s biskupem V. Malým. Evropští biskupové jsou na pouti ve Svaté zemi, informace v KT nesmí chybět. Paulínky představily české vydání encykliky Laudato si´: i o tom si přečtete v novém čísle.

Církev pro uprchlíky. K současné situaci migrantů se minulý týden vyjádřilo i vedení ČBK. Oznámilo, že vznikne speciální web, skrze nějž budou lidé moci nabízet pomoc. Současně varuje před příklonem k extremistickým projevům.

Přinášíme také rozhovor s biskupem Václavem Malým, který má nově na starosti agendu kolem migrantů a účinné pomoci. Položili jsme mu proto několik otázek.

Evropští biskupové na pouti ve Svaté zemi. Plenární zasedání Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) se koná ve Svaté zemi. Evropští biskupové zde od 11. do 16. září probírají aktuální témata: migraci a rodiny. Z Izraele informuje zpravodajka Jaroslava Otradovcová.

Františkova encyklika už i česky. Cestou ve vlaku nebo doma v křesle si mohou Františkovou „ekologickou“ encyklikou Laudato si´ konečně zalistovat také Češi. V minulém týdnu byl představen její překlad.

Téma: Církevní školství. Zraje jako dobré víno. 16. září, o svátku sv. Ludmily, si u nás připomínáme Den církevních škol. Při této příležitosti se školy rády pochlubí svými výsledky, záměry, aktivitami i tím, jak se liší od těch ostatních. KT s prací těchto škol seznamuje čtenáře.

Perspektivy: Co očekávám od uprchlíků? K problematice uprchlické krize se ve svém blogu vyjádřil i kardinál Dominik Duka. Přinášíme jeho zamyšlení v nezkrácené podobě.

Rozhovor s Martinem Damianem. Už při společné večeři v jeho ateliéru se stočila řeč na ikony. Když jsme pak odložili příbory, přinesl si štětce, poklekl na zem a pustil se do práce. Český ikonopisec se představuje v rozhovoru.

Doma: On ji týrá. Skryté násilí za dveřmi katolických domácností se stalo tématem rodinné přílohy. Problematika domácího násilí se nevyhýbá ani věřícím. Svůj pohled nabízí soudkyně církevního soudu Martina Vintrová, která se s těmito případy přímo setkává. Do její kanceláře vstupují oběti nejen s žádostí o řešení své situace z pohledu církevního práva, ale i s prosbou o pomoc.

Změny v anulování manželství. Papež František minulý týden zjednodušil a urychlil církevní postup při prohlašování neplatnosti manželství. Reforma dává více kompetencí diecézním soudům.

…a mnoho dalšího v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou