Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poselství evropských biskupů ze zasedání ve Svaté zemi

Datum publikace16. 9. 2015, 17.28
TiskTisk

Od pátku 11. září 2015 probíhá ve Svaté zemi plenární zasedání Rady evropských biskupských konferencí (CCEE), kterého se účastní i kard. Dominik Duka. Z diskuzí nad aktuálními tématy jako je migrace, situace na Blízkém východě či synoda o rodině, dnes (15. září 2015) před ukončením programu, vyplynulo společné prohlášení účastníků setkání. Celý dokument naleznete v příloze.

Jeruzalém: Společné prohlášení evropských biskupů, které je výsledkem několikadenního zasedání ve Svaté zemi, začíná jejich poděkováním patriarchovi Jeruzaléma za pozvání na pouť do Ježíšovy země, za možnost obnovit svou víru a zároveň podpořit místní křesťany. Těm biskupové vyjadřují vděčnost za svědectví víry a ochranu svatých míst Jeruzaléma.

Jedním z velkých diskuzních témat byla otázka současné migrační vlny. Biskupové se shodli na tom, že složitost této situace vyžaduje velkou pozornost jednotlivých států, v nichž se situace značně liší. Je nutné reagovat na potřeby okamžité pomoci a přijímat lidi, kteří hledají úkryt před válkou, pronásledováním a bídou. Zároveň však nelze opomíjet udržení veřejného pořádku a spravedlnosti pro všechny, tedy pomoci těm, kteří to opravdu potřebují.

V tomto ohledu biskupové přiznávají velký závazek církve v Evropě, v návaznosti na nedávnou papežovu výzvu ohledně pomoci uprchlíkům, zároveň ale apelují také na politiky Organizace spojených národů, kteří by měli usilovat jak o efektivní řešení v procesu přijímání uprchlíků do jednotlivých zemí, tak o řešení samotných příčin migrace, tzn. zvolit vhodná opatření k zastavení násilí a k budování míru a rozvoje všech národů. Biskupové zdůrazňují, že mír spočívá právě v dialogu a rozvoji. Mír na Blízkém východě a v severní Africe je důležitý pro existenci Evropy.

Náboženskou svobodu je třeba respektovat jako základní lidské právo. Pokračující sekularizace v evropských zemích má tendenci uzavírat náboženství do soukromé sféry a odsouvat ho na okraj společnosti. Je ovšem základní právo rodičů vychovávat své děti podle svého přesvědčení.

Druhou velkou oblastí, která se v rámci blížící se synody o rodině na setkání otevřela, je právě téma rodiny a genderové politiky. Lidská a křesťanská krása rodiny přestala být v dnešním světě, dle biskupů, vnímána. Demografický pokles lze vidět v téměř všech evropských zemích. Církev pevně věří v rodinu založenou na manželství mezi mužem a ženou, jež tvoří základní buňku společnosti i křesťanské komunity samotné. Církev nepřijímá ‚genderové teorie‘, které účastníci zasedání označují za plány ‚jedné myšlenky‘ mající tendenci kolonizovat Evropu. Tyto teorie jsou v rozporu se skutečným a autentickým zhodnocením lidské osoby.

S připomínkou blížícího se Roku milosrdenství uzavírají biskupové poselství slovy, že jedině v Ježíši Kristu lze nalézt odpovědi na zásadní otázky srdce a plně dosáhnout humanismu v celé Evropě.

Na zasedání CCEE ve Svaté zemi byl ve funkci předsedy ČBK přítomen i kard. Dominik Duka, který návštěvu shrnul slovy: „Zasedání bylo rozděleno do dvou částí – poutní program, jehož součástí bylo poznat život latinského patriarchátu (...) a vlastní zasedání, které shrnovalo každoroční přehled, co se v církvi v kterékoliv zemi odehrálo. To důležité, radostné, ale i některé problémy v rámci Evropy můžeme shrnout do několika bodů. Jednak je to příprava na synodu o rodině (...) a ke slovu přišla i otázka uprchlické vlny. (...) Na závěr jsme měli možnost trochu nahlédnout na reálný ekumenismus v bazilice Svatého hrobu, kde víme, že by to liturgické soužití mělo vypadat trochu jinak. (...)

(zdroj: CCEE, Jaroslava Otradovcová, foto: ©Marcin Mazur)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou