Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež v sobotu odlétá na Kubu

Datum publikace18. 9. 2015, 17.10
TiskTisk

V sobotu 19. září 2015 papež František odlétá na Kubu. Mimo jiné se v této souvislosti hovoří o jeho možné podpoře zrušení embarga ze strany USA.   

Havana/Řím: Papež František se v sobotu odlétá na návštěvu Kuby, po níž se 22. září 2015 přepraví rovnou do USA. První část své pastorační cesty započne v kubánském hlavním městě, následně se přemístí do měst Holguín a Santiago de Cuba. Z návštěvy papeže může podle expertů těžit kubánská katolická církev, jejíž role ve společnosti je nyní nejsilnější za dlouhá desetiletí.

Ve své zprávě adresované obyvatelům Kuby, kterou František poslal ještě před svým příletem, vzkázal: „Chci být mezi vámi jako misionář milosrdenství, misionář Boží něhy. Ale dovolte mi, abych povzbudit také vás, abyste byli misionáři této nekonečné Boží lásky.“

Po více než padesáti letech došlo teprve před dvěma měsíci k obnovení diplomatických vztahů mezi Kubou a Spojenými státy, k němuž výrazně přispěl i papež František. Kuba se teď snaží vymanit z americké hospodářské izolace a právě v tomto se od papeže očekává podpora snahy kubánské vlády o zrušení embarga ze strany USA. Podle zdrojů z Vatikánu citovaných agenturou Reuters však nechce téma příliš hlasitě otevírat, právě kvůli jeho bezprostředně následující cestě do USA, kde bude jako první papež mluvit v Kongresu. Právě ten má rozhodující slovo ohledně budoucnosti embarga.

František navštíví komunistickou Kubu jako v pořadí třetí papež. Kráčí po stopách svého předchůdce Benedika XVI., který navštívil Kubu v roce 2012 a odsoudil zde americké embargo jako 'nespravedlivé břímě pro lid'. Jan Pavel II. uskutečnil vůbec první papežskou návštěvu komunistického ostrova, a to v roce 1998, čímž na Kubě zahájil obnovu katolické víry.

Podle obláta P. Andrewa Smalla, ředitele Papežských misijních děl ve Spojených státech (dříve tajemník Americké biskupské konference pro Latinskou Ameriku) má František mnoho výhod z pozice prvního latinskoamerického papeže, protože je velmi dobře obeznámen s politickým kontextem regionu a zná mnoho faktorů ovlivňující celou situaci osobně. On je 'schopen do tohoto přijít a pokusit se hledat nějaký nový začátek - což se zdá, chce i sama kubánská vládní strana, ale nikdy nevěděla, jak na to,“ říká Small.

Před Františkovo návštěvou bylo propuštěno 3 522 vězňů a kromě toho se začíná podle místních výrazně měnit i tvář Havany. V kubánské metropoli kvůli Františkově příjezdu v posledních týdnech opravují ulice, obnovují oprýskané fasády budov a kostelů a město známé svou zašlou podobou dostává nový lesk. Oficiální média sice o velké renovaci metropole mlčí, místní obyvatelé však v nadsázce tuto iniciativu překřtili na 'Akci papež' a tvrdí, že jim alespoň Františkova cesta přinese nějaký praktický užitek. Ačkoli nezapomínají dodat, že podobné přípravy se děly i před zmíněnými dvěma předchozími návštěvami z Vatikánu, a městu se pak stejně za pár let vrátila zjizvená tvář.

(zdroj: ČTK, CNA, News.va; foto: Mike_fleming/Flickr.com)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou