Lupa
Obsah Obsah
Portál

Celostátní setkání zasvěcených panen 2015 v Brně

Datum publikace20. 11. 2015, 18.10
TiskTisk

Podzimní celostátní setkání Bohu zasvěcených panen (Ordo virginum) se letos uskuteční ve dnech 20. až 22. listopadu v Brně.

Brno:  Na pravidelném podzimním setkání, jehož organizaci má každý rok na starosti některá z českých a moravských diecézí, se scházejí  zasvěcené panny a kandidátky z celé České republiky. Letošní národní setkání proběhne v jihomoravské metropoli. V rámci programu zazní  přednáška P .Mgr. Wojciecha Zubkowicze, SAC: K Roku Božího milosrdenství a přednáška: Mons. ThLic. Václava Slouka: Povzbuzení na duchovní cestě. Součástí třídenního setkání je adorace, společné modlitby i sesterské sdílení. Při sobotní mši obnoví přítomné své zasvěcení.  Setkání vyvrcholí v den Slavnosti Ježíše Krista krále v neděli 22. listopadu 2015 při pontifikální bohoslužbě v katedrále sv. Petra a Pavla, kterou bude celebrovat brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Počátek a rozvoj stavu zasvěcených panen

Již ve druhém století se svatý Ignác z Antiochie zmiňuje o některých ženách v církevní obci ve Smyrně, které zachovávaly čistotu, a jak se zdá, tyto tehdejší panny žily i nadále ve svých původních rodinách a nijak se neodlišovaly od ostatních křesťanských žen. Klement Římský, Ignác z Antiochie, Justin i Atenagoras mluví o mužích i ženách, kteří se svobodně zasvětili životu v panenství, aby tak vyjádřili své sebedarování Pánu. V průběhu 2. století si křesťané živě uvědomovali, že jsou povoláni, aby v prostředí, do něhož je Bůh umístil, „nesli“ tento svět. Touto zásadou se řídily také panny, a proto nadále žily ve svém obvyklém rodinném prostředí… 

(Převzato z http://ov.biskupstvi.cz/index.php?page=historie)

Ordo virginum (stav panen) patří vedle poustevníků, poustevnic a vdov k nejstarším způsobům Bohu zasvěceného života, které byly v církvi praktikovány už v době apoštolů. Panny, které zasvěcoval místní biskup, žily dál ve svých rodinách, věnovaly se modlitbě, postu a službě potřebným. Brzy se začali poustevníci či panny sdružovat do komunit, z nichž se postupem času utvářely první řeholní řády. Po roce 1000 se už panenské zasvěcení udělovalo ženám žijícím ve světě jen ojediněle a udělovalo se jen řeholnicím některých řádů (např. kartuziánkám).

Druhý vatikánský koncil v roce 1963 rozhodl, aby starobylý obřad panenského zasvěcení, který 'patří k nejvzácnějším liturgickým pokladům', byl upraven pro dnešní dobu. Nový obřad byl vyhlášen vatikánskou Kongregací pro bohoslužbu a svátosti 31. 5. 1970. Stav zasvěcených panen je zakotven v Kodexu kanonického práva, kán. 604.

V České republice přijalo po roce 1990 zasvěcení k tomuto způsobu života 40 žen, na zasvěcení se připravuje deset kandidátek. Své zasvěcení žijí většinou uprostřed ostatních lidí ve svém občanském zaměstnání. Jejich hlavním posláním je modlitba, zvláště modlitba za diecézi, ve které žijí, a služba podle povolání a darů každé z nich. Zasvěcené panny žijí také ve většině evropských států, v Severní i Jižní Americe, na Novém Zélandu i ve východní Asii.

V rámci Roku zasvěceného života proběhne ve dnech 29. až 31. ledna 2016 Mezinárodní setkání zasvěcených panen v Římě, kterého se účastní také zástupkyně z České republiky..

Další informace na internetových stránkách http://ov.biskupstvi.cz/.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou