Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Spuštěna databáze nabídek pomoci pro migranty

Datum publikace24. 9. 2015, 13.05
TiskTisk

Uprchlíci z válkou zmítaných zemí míří do Evropy, přicházejí vyčerpaní a doslova s holýma rukama. Mnohým z našich spoluobčanů není jejich osud lhostejný a rádi by ke zlepšení neradostného údělu migrantů něčím přispěli. Charita ČR připravila z popudu České biskupské konference elektronickou databázi, kde mohou lidé nabízet svoji pomoc ve formě ubytování, materiální či dobrovolné výpomoci.

Charita ČR dnes zahájila provoz elektronické databáze, díky níž je možné prostřednictvím jednoduchého formuláře nabídnout různorodou pomoc: volné ubytovací kapacity, materiální pomoc, dobrovolnou výpomoc či nějakou službu.

Databáze je určena široké veřejnosti. Naším cílem je shromažďovat nabídky pomoci a ty dál předávat dle skutečné potřebnosti do jednotlivých regionů prostřednictvím naší sítě nebo je využít pro pomoc v zahraničí. Lidé mohou nabízet volné domy i byty – zejména k dlouhodobému pronájmu pro rodiny, kterým bude udělen azyl, či pouze svoji dobrovolnickou výpomoc, třeba s výukou jazyka,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity ČR, neziskové organizace, která díky více než 320 místním Charitám rovněž pokrývá území České republiky.

Registrované nabídky v databázi budou dále využívány dle aktuální potřeby v daném místě. „Věřím, že tento nástroj bude užitečný a uprchlíkům přinese skutečný prospěch,“ doplnil Curylo.

Databázi najdete na stránkách www.pomocuprchlikum.charita.cz Impulzem ke vzniku registrace nabídek pomoci uprchlíkům bylo Prohlášení předsedy a místopředsedy České biskupské konference k současné situaci migrantů z 10. září 2015, vydané v reakci na výzvu papeže Františka k solidaritě a pomoci migrantům z neděle 6. září 2015.

Charita ČR působí v rámci české římskokatolické církve jako odborný garant pomoci migrantům a spolupracuje s představiteli státní správy a samosprávy. Společně s nadnárodními sdruženími Caritas Internationalis a Caritas Europa se podílí na poskytování finanční i materiální pomoci migrantům u nás i v zahraničí. 
V České republice Charita provozuje osm poraden pro migranty a telefonickou infolinku v mongolském a vietnamském jazyce.

(autor: Jan Oulík, Charita ČR)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou