Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František tentokrát v OSN

Datum publikace25. 9. 2015, 21.54
TiskTisk

Papež dnes (25. září 2015) promluvil na Valném shromáždění OSN. Uznal úspěchy této organizace, poukázal však také na řadu nevyřešených problémů.

New York: Po čtvrtečním přednesu v americkém Kongresu se papež na druhý den vypravil tentokrát do sídla OSN, a to u příležitosti 70. výročí od založení této organizace. Nejprve promluvil k  zaměstnancům OSN, poté k samotnému Valnému shromáždění.

Reformy a přizpůsobování se době jsou neustále potřebné, aby byl sledován cíl zajistit všem zemím bez výjimky podíl na skutečném a spravedlivém vlivu na rozhodovací proces,' řekl papež. Zdůraznil, že nerovnost je obzvláště viditelná v Radě bezpečnosti a v mezinárodních finančních agenturách, kde několik málo zemí soustředilo velkou moc.

Dále hovořil o ochraně životního prostředí a, jak sám řekl, o „dnes rozšířené a tiše rostoucí kultuře odpadů“. Svatý otec také odkazoval ke „zhoubným následkům“ ekonomického a sociálního vyloučení: obchodování s lidmi, obchodování s lidskými orgány, sexuální zneužívání chlapců a dívek, otrocké práce včetně prostituce, drog, obchodu se zbraněmi, terorismu a mezinárodní organizované trestné činnosti.

Během projevu papež zdůraznil ničivé následky války i pronásledování náboženských menšin: „Jsou zde jednotlivé osoby, naši bratři a sestry, muži a ženy, mladí i staří, chlapci a děvčata, kteří pláčou, trpí a umírají.“

Ve Valném shromáždění OSN dosud vystoupili tři papežové. Prvním byl v roce 1965 Pavel VI., papež Jan Pavel II. zde promluvil dokonce dvakrát, v letech 1979 a 1995. Papež Benedikt XVI. pak do newyorského sídla OSN zavítal v roce 2008.

V sobotu František odcestuje do Filadelfie, kde se zúčastní světového setkání rodin. To bylo původně hlavním cílem jeho americké cesty.

(zdroj: Vatican Radio, ČTK; ilustrační foto: L'Osservatore Romano/CNA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou