Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež rodinám: Štěstí a svatost jsou spojené s malými gesty

Datum publikace28. 9. 2015, 15.50
TiskTisk

Na hlavní třídě Filadelfie slavil papež František v neděli 27. září 2015 závěrečnou mši Světového setkání rodin. O několik hodin dříve se také setkal s biskupy z celého světa, s nimiž hovořil o pastoraci rodin.

Filadelfie: 'Nebraňte tomu, co je dobré. Naopak, pomáhejte tomu růst.' Těmito slovy se obrátil papež František na zhruba milion lidí, kteří se zúčastnili závěrečné mše Světového setkání rodin. Slavnost proběhla na hlavní třídě pensylvánské metropole, Benjamin Franklin Parkway. Mše sv. byla posledním velkým modlitebním setkáním s papežem během jeho návštěvy Spojených států amerických.

Za velkého zájmu přítomných projel František v otevřeném jeepu celou hlavní třídou. Několikrát se jeho vůz zastavil, aby římský biskup pozdravil či objal některé z přítomných dětí.

V kázání hovořil papež o úryvku z evangelia, v němž si učedníci stěžovali Ježíšovi, že někteří lidé činí zázraky, a přitom 'nechodí s nimi'. Ježíš však apoštoly vyzval, aby jim v tom nebránili.

Úryvek podle papeže poukazuje na skutečnost, že Bůh je štědrý a v tomto světě zasévá svou přítomnost, neboť chce pozvat k evangeliu všechny lidi. 'Ne my jsme si zamilovali Boha, ale on si nás zamiloval jako první. Tato láska nám dává hlubokou jistotu: On nás hledá a očekává.' Učedník má proto doprovázet a podporovat veškeré dobré věci, které se kolem něj nacházejí, nikoliv jim bránit. 'Zpochybňovat činnost Ducha svatého, budit dojem, že tato činnost nemá nic do činění s těmi, kdo ´nejsou z naší skupiny´, kdo nejsou ´jako my´, je nebezpečné pokušení. Nejen brání obrácení člověka k víře, nýbrž také vytváří převrácení víry.'

Jak dále papež uvedl, víra otevírá 'okno' Božímu jednání a ukazuje, že svatost a štěstí spočívají v malých gestech něhy a lásky, jež lze zakoušet v rodině:  'Gesta jako teplý pokrm pro toho, kdo čeká s večeří na druhého, jako brzká snídaně toho, kdo doprovází druhého a vstane s ním za východu slunce. Je to požehnání před spaním a objetí po návratu z dlouhého pracovního dne. Láska se projevuje v malých gestech, v každodenní pozornosti na detaily, která dává životu stálou chuť domova. Víra roste, když je prožívána a utvářená  láskou,' řekl papež. Současně také vyzval přítomné, aby nebránili těmto malým gestům lásky, nýbrž je sami vytvářeli.

Během závěrečné mše svaté bylo také oznámeno místo příštího setkání Světového setkání rodin: V roce 2018 bude událost hostit Dublin.

S biskupy papež hovořil o pastoraci rodin

V poslední den Světového setkání rodin také papež navštívil místní věznici a setkal se s oběťmi sexuálního zneužívání. V semináři sv. Karla Boromejského se dále setkal s třemi stovkami biskupů z celého světa, s nimiž hovořil o pastoraci rodin, jež nazval 'šťastným potvrzením Božího požehnání vůči mistrovskému dílu stvoření'.

František předložil církevním představitelům analýzu současné situace, která podle něj prochází 'náročnou epochální proměnou'. K vysvětlení použil obraz proměny způsobu nakupování: Zatímco před několika desetiletími lidé nakupovali v malých obchůdcích, kde panovala vzájemná důvěra a osobní vztah, dnes navštěvují spíše neosobní obchodní centra.

I celková kultura vybízí lidi, aby nedůvěřovali nikomu. Jak František uvedl, rozhodující je často konzumace, a to i ve vztazích, které se stávají pouhým prostředkem k uspokojení vlastních potřeb. Současná situace podle Františka vytváří 'velkou ránu': 'Odvážil bych se říci, že jednou z hlavních ´chudob´ nebo jedním z kořenů tolika současných situací je radikální samota, v nichž se mnoho lidí nachází. Následují-li to, co se jim líbí, a honí-li se za růstem počtu ´followers´ na jakékoliv sociální síti, jdou tak ve směru nabízeném současnou společností. Jedná se o samotu, která se bojí závazku a divoce hledá pocit uznání.'

Na tuto situaci není vhodné reagovat stížnostmi na 'staré lepší časy' ani opouštěním lidí, kteří v této kultuře vyrostli; úlohou pastýřů je naopak - po vzoru Dobrého pastýře - hledat, doprovázet, pozvedat a léčit rány současnosti. Pastýři jsou také povolaní, aby své síly investovali do probouzení nadšení pro vznik rodin, jež budou plně odpovídat Božímu požehnání, a aby mladé vybízeli k odvaze k manželství.

Přítomné také papež vyzval, aby měli srdce podobné tomu, které měl Boží Syn: 'Jestliže budeme schopní důslednosti Boží lásky, budeme-li projevovat nekonečnou trpělivost bez hořkosti vůči ne vždy rovným brázdám, do nichž máme zasévat, i samařská žena s pěti ´nemanžely´ zjistí, že může vydávat svědectví. A bohatý a smutný mládenec ucítí, že o všem ještě jednou v klidu popřemýšlí, zralý celník se vrhne dolů ze stromu a vyhrne si rukávy pro chudé, na něž do té doby nikdy nemyslel.' 

V závěru František vybídl k rozvíjení blízkosti mezi rodinami a církví. 'Kéž nám Bůh udělí dar této nové blízkosti mezi rodinou a církví. Rodina je naším spojencem, naším oknem do světa, projevem neodvolatelného Božího požehnání, jež je určeno všem synům a dcerám těchto obtížných i krásných dějin Božího stvoření,' zakončil František svou promluvu.

(foto: CNA / Alan Holdren)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou