Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

František: Bůh chce stavět mosty

Datum publikace1. 10. 2015, 15.19
TiskTisk

Na středeční (30. září 2015) generální audienci se papež František vrátil ke své apoštolské cestě na Kubu a do Spojených států. Opět zdůraznil význam rodiny a požádal o modlitbu za blížící se synodu věnovanou tomuto tématu. 

Řím: „Rodina musí být novým východiskem pro přehodnocení a změnu struktury rozvoje pro dobro celého společenství lidí,“ řekl papež v jeho první generální audienci od návratu ze své návštěvy Kuby a Spojených států amerických.

František nejprve připomněl svůj pobyt na Kubě. Sešly se zde tisíce poutníků a všechny bez výjimky chtěl papež obejmout, přiznal, a hlásat jim proměňující moc Božího milosrdenství a obnovit naději, kterou vyjádřil už sv. Jan Pavel II., že Kuba se otevře světu a svět Kubě.

Zdůraznil také, že cesta z Kuby rovnou do Spojených států nebyla nikterak náhodná. Jednalo se o symbolický krok, který přirovnal k mostu, jenž Bůh mezi těmito dvěma zeměmi znovu obnovuje. Řekl: „Bůh chce vždy stavět mosty, my jsme ti, kdo staví zdi! Ale zdi se zbortí. Vždycky!

Když František obrátil pozornost k své cestě do Spojených států, připomněl nejprve návštěvu Washingtonu a ocenil americkou tradici náboženské svobody a její přínos k životu národa. Vrátil se také ke své návštěvě OSN v New Yorku, při které zdůraznil roli církve v úsilí o prosazování míru, spravedlnosti, integrálního lidského rozvoje a péče o stvoření. Potvrdil také svou výzvu k zastavení a prevenci násilí proti etnickým a náboženským menšinám a proti civilnímu obyvatelstvu.

Svatý otec se vyjádřil i k závěrečné části své cesty do USA, v níž přeletěl do Filadelfie, aby se zde mohl zúčastnit Světového setkání rodin. Podle Františka to byla příležitost k oslavě „krásy Božího plánu pro rodinu, kterážto, jako plodná smlouva mezi mužem a ženou, je klíčem k budoucnosti skutečné prosperity a solidarity našeho světa.“ Rodina, je dle Františka základem celé civilizace. Její hodnota zasahuje dokonce i do oblasti ekologie: „Rodina je hlavním aktérem v ekologickém úsilí, protože je primárním sociálním subjektem, jenž v sobě obsahuje dva základní principy existence lidské civilizace na zemi: princip společenství a princip plodnosti.

(zdroj: News.va, Vatican Insider; foto: Stephen Driscoll/CNA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou