Lupa
Obsah Obsah
Portál

Synoda o rodině zahájena!

Datum publikace4. 10. 2015, 19.36
TiskTisk

Dnes (4. října 2015) začalo řádné shromáždění biskupské synody o rodině. Při zahajovací mši svaté hovořil papež František o samotě, lásce mezi mužem a ženou i rodině.

Vatikán: Dnes (4. října 2015) došlo k zahájení dlouho očekávané biskupské synody, jejíž téma věnuje papež František tentokrát rodině: Povolání a poslání rodiny v církvi a v současném světě. Na základě pronesených příspěvků a diskusí v menších skupinkách vyplyne z třítýdenního zasedání, tedy 25. října 2015 finální zpráva, která se přednese plénu, aby o ní mohlo hlasovat. Výsledný text bude předložen papeži, jemuž přísluší další rozhodování.

Program řádného zasedání začal v 10 hodin slavnostní mší svatou v bazilice sv. Petra ve Vatikánu. Svatý otec v kázání otevřel tři témata: samota, láska mezi mužem a ženou a rodina.

Osamělost. K tomuto zdůraznil, že Adam se před stvořením Evy cítil osamělý. Stejně jako se cítí staří lidé, které opustí jejich blízcí a děti; jako vdovy a vdovci a další ženy a muži, kteří jsou opuštěni svými partnery. Migranti a lidé prchající před válkou a pronásledováním, mnoho mladých lidí, kteří jsou obětmi kultury konzumu, kultury odpadů, kultury vyřazování se cítí stejně nepochopeně a ztraceně. „Drama samoty zakouší bezpočet mužů a žen v naší době,“ řekl papež v úvodu homílie.

Dnešní svět nás přivádí do zvláštního paradoxu. Žijeme v luxusu, máme mnoho ambiciózních plánů, rozmanité nabídky, jak se bavit, mnoho požitků, liberalismus…ale vytrácí se teplo z našich domovů a rodin, na potěchu a zábavu nemáme téměř čas, narůstá akorát naše vnitřní prázdnota, vytrácí se láska a posiluje nesvoboda. „Počet lidí, kteří se cítí osaměle, stále roste, stejně jako počet těch, kteří jsou chyceni v sobectví, sklíčenosti, destruktivním násilí a otroctví požitku a peněz,“ pokračoval František a dodal, že se dnes vlastně možná cítíme velmi podobně, jako tehdy Adam: „tak silní, ale zároveň tolik osamělí a zranitelní“.

Téma Láska mezi mužem a ženou bylo uvedeno citátem „Není dobré, aby byl člověk sám; učiním mu pomoc jemu rovnou,“ (Gn 2, 18) který řekl Bůh Adamovi. Podle Františka tato slova ukazují, že Bůh nás nestvořil proto, abychom žili v zármutku a byli sami: „On stvořil muže a ženu pro radost, ke sdílení jejich cesty s někým, kdo je doplňuje, pro život úžasné zkušenosti lásky: milovat a být milován a vidět lásku, která nese plody v dětech. (…) Cílem manželského života není jen žít spolu na celý život, ale vzájemně se celý život milovat!

Rodina. „Pro Boha neznamená manželství nějakou pubertální utopii, ale sen, bez kterého bude jeho stvoření odsouzeno k samotě,“ pronesl papež a zdůraznil důležitost plnit poslání církve ve věrnosti, pravdě a lásce, o to více v tomto mimořádně obtížném sociálním a rodinném kontextu, kdy se lidé často tomuto Božímu snu vysmívají: „Církev je povolána plnit své poslání v pravdě, která se nemění prchavou módou nebo populárními názory. Pravda, která chrání jednotlivce i lidstvo jako celek od pokušení sebestřednosti a převracení plodné lásky ve sterilní sobectví, převrácení plodné jednoty v dočasné závazky.“

Papež na závěr svého kázání připomněl slova Ježíše z Markova evangelia o tom, že člověk nesmí dělit, co Bůh spojil. Varoval ale před tím, aby se církev uzavírala před chybujícími lidmi. V této souvislosti citoval papeže Jana Pavla II., který žádal porozumění a lásku i pro ty, kteří činí chyby. 'Církev musí takové lidi hledat, přijímat a doprovázet,' řekl František.

Synody, která skončí 25. října, se účastní 270 biskupů z celého světa. Radit se budou mimo jiné o výzvách, kterým čelí dnešní rodiny, či o náročnosti jejich povolání a poslání v kontextu současného nastavení společnosti. Témat k řešení, a z toho nemálo citlivých, je v Instrumentum laboris (dokument shrnující připomínky všech lokálních církví k tématu rodiny) připraveno mnoho. Za Českou biskupskou konferenci je na synodě přítomný biskup Jan Vokál.

(zdroj: News.va, ČTK; foto: Daniel Ibañez/CNA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou