Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kostel sv, Jakuba v Brně se znovu otevře

Datum publikace7. 10. 2015, 13.00
TiskTisk

Pontifikální bohoslužbou, které bude předsedat brněnský biskup Vojtěch Cikrle v sobotu 10. října 2015 od 16.00 hodin se po devíti měsících rekonstrukce znovu otevře kostel svatého Jakuba v Brně.

Brno: Jak uvádí Ing. Hana Donné z farního úřadu u sv. Jakuba: „Vzhledem k tomu, že veškeré hlavní stavební práce v lodi ke konci září ustaly, je možné nyní aspoň v omezené míře kostel zpřístupnit. Až do závěru projektu v dubnu 2016 zůstanou zakryty všechny boční oltáře včetně kaple, kde budou pokračovat konzervátorské a restaurátorské práce. Další část oprav se přesune do věže a krovů, které se připravují na zpřístupnění v rámci muzejní expozice. Ve středu 7. října 2015 jsou na první prohlídku kostela před jeho otevřením pozváni představitelé města Brna a Jihomoravského kraje.“

Od zahájení projektu do dnešních dnů byla z velké části dokončena náročná oprava elektroinstalace jednoho z největších brněnských chámů, statické zajištění trhlin ve zdivu, kompletní konzervace pilířů a klenby, výmalba stěn a restaurování polychromovaných a malovaných heraldických prvků. Dokončeny jsou restaurátorské práce na hlavním oltáři a drobné opravy v hrobce maršála Louise Raduita de Souchese. Interiér lodi se až do začátku příštího roku bude muset obejít bez dalšího mobiliáře, kterému se dlouhodobě věnují odborníci v restaurátorských dílnách.

Možnost prohlédnout si svatojakubský kostel bude vždy před a po bohoslužbě od pondělí do soboty od 7.15 do 9.00 hodin a od 18.00 do 20.00 hodin. V neděli od 7.15 do12.30 a od 18.00 do20.30 hodin.

Veškeré stavební práce provádí sdružení firem Archatt s.r.o. a S.Lukas s.r.o. Projekt obnovy je financován z EHP a Norských fondů 2009-2014. Celkové náklady projektu: 36 274 995 Kč, výše uděleného grantu činí 29 019 000 Kč.

(foto: http://www.svatyjakubbrno.wz.cz)

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou