Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež: Synoda je chráněným místem, kde působí Duch Svatý

Datum publikace5. 10. 2015, 14.47
TiskTisk

Při zahájení jednání biskupské synody pronesl v pondělí 5. října 2015 papež František projev k více než třem stovkám účastníků. Bez naslouchání Duchu Svatému by podle něj byla jednání jen dekorativními slovy, které místo aby oslavovaly evangelium, jej zakryjí.

Vatikán: „Synoda není parlamentem, kde se člověk pro dosažení souhlasu nebo dohody uchyluje k vyjednáváním, paktování nebo kompromisům. Jedinou metodou synody je otevřít se Duchu Svatému, s apoštolskou odvahou, evangelní pokorou a s důvěrnou modlitbou, aby to tak byl on, kdo nás vede, osvěcuje a klade nám před oči nikoliv naše osobní názory, nýbrž víru v Boha, věrnost učení církve, dobro církve a spásu duší.“ Těmito slovy se obrátil papež František na účastníky XIV. řádného zasedání biskupské synody.   

Na 270 katolických biskupů a dalších 89 zástupců rodin, jiných křesťanských církví a dalších odborníků a posluchačů se ve Vatikánu ve dnech 4. – 25. října 2015 zamýšlí nad posláním rodiny v církvi a současném světě. Českou biskupskou konferenci zde zastupuje královéhradecký biskup Jan Vokál.

V pondělí 5. října 2015 začala třítýdenní jednání, během nichž budou moci všichni biskupové pronést svůj příspěvek na plénu a následně o tématu diskutovat v menších skupinách. Tento postup proběhne celkem třikrát podle tří oddílů dokumentu, který slouží jako podklad pro jednání, tzv. Instrumenta laboris.

Podle papeže je synoda především „chráněným místem“, kde církev zakouší působení Ducha Svatého. Ten se projevuje v srdcích lidí, kteří se nechávají vést Bohem, jenž „zanechává devětadevadesát ovcí, aby hledal tu jedinou ztracenou“.

Jak však František uvedl, setkání může být prostorem pro Ducha Svatého pouze tehdy, budou-li se účastníci vyznačovat „apoštolskou odvahou, evangelní pokorou a důvěrnou modlitbou“.

Apoštolská odvaha se podle papeže nenechá zastrašit „svody světa, které chtějí uhasit v srdcích lidí světlo pravdy a nahradit je malými a dočasnými světly“. Stejně tak je odvahy třeba vůči „zkamenělosti některých srdcí“, které – navzdory dobrým úmyslům – vzdalují lidi od Boha. Odvaha má vést k tomu, aby se život nestal „muzeem vzpomínek“.

Evangelní pokora umí upozadit svá vlastní přesvědčení, naslouchá druhým a nechá se naplnit Bohem. Pokora také „vede k tomu, že neukazujeme prstem na druhé, abychom je soudili, ale podáváme jim ruku, aby vstali, aniž bychom se cítili nadřazení,“ řekl také František.

Konečně důvěrná modlitba podle papeže znamená, že srdce utiší veškerý vlastní „hluk“, aby naslouchalo „sladkému Božímu hlasu“, jenž mluví v tichu. Bez naslouchání Bohu veškerá lidská slova zůstávají jen neužitečnými slovy. „Když se nenecháme vést Duchem, všechna naše rozhodnutí budou jen dekoracemi, které místo aby oslavovaly evangelium, budou jej přikrývat a schovávat,“ řekl pontifik.

Biskupská synoda uzavírá proces věnovaný reflexi nad rodinnými tématy, který František vyhlásil před dvěma lety. Závěry jednání biskupů budou předloženy papeži k dalšímu rozhodnutí.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou