Lupa
Obsah Obsah
Portál

Zeptejte se lidí, co potřebují

Datum publikace5. 10. 2015, 13.15
TiskTisk

Ve dnech 25. – 28. září 2015 proběhlo plenární zasedání zástupců Evropských národních komisí Iustitia et pax (komise Spravedlnost a mír Evropa), kde se debatovalo nad otázkami aktuální migrační politiky.

Kodaň/ Malmö: Zeptat se lidí, co potřebují, to je první krok v budování přívětivé, otevřené společnosti; společnosti, která roste, když respektujeme důstojnost všech lidských bytostí. O tomto, v kontextu velké migrační vlny současnosti, hovořili zástupci Evropských národních komisí Iustitia et pax (komise Spravedlnost a mír Evropa) na plenárním zasedání ve dnech 25. - 28. září 2015, které se uskutečnilo ne náhodou v dánské Kodani a švédském Malmö. Hlavním tématem mezinárodního workshopu byly Evropské modely zkušeností soužití v Kodani a Malmö.

Situace v Dánsku a Švédsku reflektuje evropské odpovědi na otázky ohledně migrantů, žadatelů o azyl a integrace nově přistěhovalých, proto bylo setkání určeno právě ve jmenovaných dvou městech, kde se mohli účastníci seznámit s pracovníky iniciativ pracujících pro integraci uprchlíků a migrantů a poznat některé konkrétní projekty.

Komise složená ze zástupců dvaceti evropských zemí diskutovala nad třemi hlavními otázkami: jak řešit strach a obavy z migrace, jak poskytovat naději a morální vedení a v neposlední řadě se přemýšlelo nad dlouhodobou vizí společnosti.

V prvním tématu rozebrali účastníci strach spojený s migrantskou krizí do konkrétních podob. Tento strach lze rozlišit do nejméně tří různých forem: strach ze ztráty kultury a identity; obava, že se pod tlakem množství cizinců zhroutí sociální stát a obava, že cizinci zaberou pracovní pozice místním lidem. Naopak pozitivní úvahy měly podoby projektů na posílení postavení žen ve společnosti, školení pro nezaměstnané či poskytování příležitostí pro dialog mezi různými národy.

Vytváření otevřené společnosti je odpovědností všech organizací a hnutí orientovaných na lidská práva a demokracii. Tak se i členové Evropských komisí spravedlnost a mír přihlásili k této odpovědnosti a k úsilí z toho plynoucího:

nabízet konkrétní údaje a širší pohledy v reakci na strach ve společnosti a jako prostředky k argumentaci pro otevřenou společnost;

dále usilovat o podporu otevřené společnosti tím, že se v otázce přijetí bude jednat  v prvé řadě o těch lidech, kteří jsou nejvíce ohroženi;

a též podporovat a povzbuzovat politiky a osob přispívajících k veřejnému mínění v tom, aby jednoznačně podporovali rozvoj otevřených společností v Evropě.

Konference Evropských komisí spravedlnost a mír (Spravedlnost a mír Evropa) je aliancí 31 národních komisí Spravedlnosti a míru v Evropě, která pracuje pro podporu spravedlnosti, míru a respektování lidské důstojnosti. Přispívá ke zvyšování povědomí o katolické sociální nauce v evropských společnstvích a evropských institucích. Jeho generální sekretariát má sídlo v Bruselu.

(zdroj: Helena Žabžová, Iustitia et Pax)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou