Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Moderní společnost potřebuje rodinné ctnosti

Datum publikace7. 10. 2015, 17.46
TiskTisk

Papež František během dnešní (7. října 2015) generální audience hovořil, v kontextu probíhající biskupské synody, o rodině v životě církve a společnosti.

Vatikán: Dnes se na Svatopetrském náměstí konala papežova tradiční středeční generální audience – první ze tří, které se odehrají v průběhu řádného shromáždění biskupské synody. František hned v úvodu vysvětlil, že tyto katecheze budou inspirovány některými aspekty vztahu mezi církví a rodinou, s ohledem na společné dobro celého křesťanského společenství.

Svatý otec začal promluvu zamyšlením nad podobou vztahů v dnešní společnosti. Dle něho působí sice velmi racionálně, formálně a organizovaně, zároveň však ‚dehydratovaně‘, vyprahle i anonymně, a stále větší počet lidí je veden k osamělosti.

V rodině, řekl František, můžeme nacházet mnohem pozitivnější perspektivu: rodina „otevírá dětské vidění světa – otevírá nejen zrak, ale všechny další smysly - představuje vztah člověka vystavěný na svobodné smlouvě lásky. (...) V rodině se učíme závazkům, které nás spojují. Učíme se v ní věrnosti, upřímnosti, důvěře, spolupráci a respektu, i když je to spojeno s mnoha obtížemi,“ připomněl František.

Upozornil však, že i přes všechno dobré, co rodina přináší, není její role ve společnosti dostatečně uznávána a podporována, takže se ctnosti rodinného života ze společnosti téměř vytratily. Sice dochází k pokrokům ve vědě a technice, moderní doba však tyto výsledky není schopna využít pro lepší a spokojenější soužití lidí, domnívá se papež.

František na závěr zdůraznil poslání církve, zvláště v době probíhající synody o rodině: „Církev dnes ukazuje, přímo teď, historický smysl svého poslání vůči rodině a opravdovému ‚duchu rodiny‘, které začíná pečlivým přehodnocením života, zahrnující život církve samotné,“ řekl a doplnil: „Dalo by se říct, že ‚rodinný duch‘ je konstitucí církve. To je to, co křesťanství musí ukázat světu, a to jak to má skutečně být.“

(zdroj: Zenit, Vatican Radio; foto: Daniel Ibáñez/ CNA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou