Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ocenění pro Josefa Plocka

Datum publikace7. 10. 2015, 14.18
TiskTisk

Kardinál Dominik Duka OP předal dnes, 7. října 2015, Pamětní medaili České biskupské konference JUDr. Josefu Plockovi za dlouholetou aktivní odbornou a publikační činnost v oblasti sociální nauky církve.

Praha: „Doktor Plocek se vždy velmi aktivně podílel na životě církve. V době komunismu za to také seděl v kriminále. Ani tam ale nezahálel a promýšlel otázky vztahu církve a státu, jakož i další právní problematiku. Vzpomínám si na jednu diskusi, která v užším kruhu spolupracovníků probíhala 25. listopadu 1989 v jeho pražském bytě. Spolu s Otou Mádrem, Josefem Zvěřinou, Hugo Pitlem, Alešem Opatrným a dalšími jsme tehdy diskutovali, zda má být v nějaké formě zachován státní souhlas k výkonu duchovenské činnosti,“ vzpomíná na zásluhy doktora Plocka kardinál Duka.

JUDr. Josef Plocek se narodil 8. března 1925 v Praze. Po okupaci Československa nacisty byl v sextě vyloučen z gymnázia a bylo mu zakázáno další studium. Po válce si udělal tzv. válečnou maturitu, vystudoval právnickou fakultu a sedm semestrů filozofie, kterou ovšem kvůli zatčení Státní bezpečností v roce 1951 nedokončil. Za spolupráci na odeslání dopisu o tehdejším stavu českého náboženského a církevního života do Vatikánu byl senátem Státního soudu v Praze odsouzen jako „vatikánský špion“ ke třinácti letům vězení. V lágrech na Slavkovsku (Prokop, tábor XII, Svatopluk, Ležnice), Jáchymovsku (Vykmanov) a Příbramsku (Bytíz, Vojna), včetně práce v uranových dolech, strávil devět let. V roce 1960 byl na základě amnestie prezidenta republiky propuštěn. Po návratu do Prahy pracoval do své rehabilitace v roce 1975 především manuálně, jako právník později působil na pražském arcibiskupství.

Po roce 1989, už ve věku důchodce, začíná Josef Plocek závěrečnou, ale vlastně i nejdelší a nejplodnější část svého života. Podílí se na práci Konfederace politických vězňů, Společnosti pro církevní právo, Křesťanských seniorů a zapojuje se do práce na poli katolické sociální nauky. Na konferenci ke 110. výročí Borských tezí (1993) v Boru u Tachova se setkává s budoucími členy týmu připravujícího list k sociálním otázkám Pokoj a dobro. Dnes žije v Praze, je aktivní v Konfederaci politických vězňů, příležitostně přednáší a publikuje.

V příloze naleznete medailon připravený u příležitosti předání ocenění.

(foto: archiv Josefa Plocka)

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou