Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež: nauka o manželství nebyla loňskou synodou zpochybněna

Datum publikace7. 10. 2015, 14.57
TiskTisk

V druhý den konání biskupské synody věnované rodině (6. října 2015) vystoupil papež František a podal několik upřesnění.

Vatikán: Katolická nauka o manželství nebyla během loňské synody zpochybněna a zůstává stále v platnosti. Řekl to papež František během jednání řádné biskupské synody. Na úvod úterního setkání vystoupil mimo program a na dotaz některých synodních otců ohledně metodologie jednání zdůraznil tři body. Informaci přinesl vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi.

„Záleželo mu na tom, aby řekl, že katolická nauka o manželství nebyla dotčena či zpochybněna předchozím synodním shromážděním, a proto si uchovává svou platnost,“ uvedl o papeži Lombardi.  František také podle něj vyzval biskupy, „aby neomezovali svůj pracovní horizont tak, jako by jediným problémem mělo být přijímání pro rozvedené a znovu sezdané katolíky. Papež zdůraznil, že je nutné mít na paměti celou šíři problémů a otázek, jak na ně poukazuje výchozí dokument Instrumentum Laboris,řekl vatikánský tiskový mluvčí.

Římský biskup dále účastníkům připomněl, že existují pouze tři oficiální dokumenty loňské mimořádné synody: závěrečná zpráva a papežova úvodní a závěrečná řeč.

V odpovědích na dotazy novinářů okomentoval tento bod také předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky kardinál Claudio Maria Celli: „Zdá se mi, že dnešní příspěvek papeže, v němž připomíná, že základními dokumenty pro diskuzi jsou Závěrečná zpráva a jeho úvodní a závěrečná řeč, chce udržet hluboce pastorační přístup církve ve vztahu k této skutečnosti rozvedených lidí. Je ale zároveň pravda to, co říkal papež ráno, že toto není jediným bodem synody. Je to jeden z bodů.“

Během pondělního odpoledne a úterního dopoledne vystoupilo na synodě 72 biskupů, nejvíce z Evropy. Mezi tématy, o nichž hovořili, byla kulturní krize, migrace v souvislosti s dopadem na rodinu, pastorační doprovázení rodin nebo otázka domácího násilí. Někteří účastníci také ocenili jazyk promluv papeže Františka, který je konkrétní, jasný, jednoduchý a pozitivní.

(foto: CNA / Daniel Ibanez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou