Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Proběhlo zasedání Papežské komise pro ochranu nezletilých

Datum publikace12. 10. 2015, 18.39
TiskTisk

Ve dnech 9. – 11. října 2015 se v Římě konalo již druhé plenární zasedání Papežské komise pro ochranu nezletilých. Činnost komise ustanovené teprve před rokem je hodnocena velmi pozitivně.

Vatikán: Ve dnech 9. – 11. října 2015 se v Římě konalo již druhé plenární zasedání Papežské komise pro ochranu nezletilých. Členové komise se tentokrát sešli, aby zhodnotili posun událostí a stanovených bodů prezentovaných jednotlivými expertními skupinkami na plenárním zasedání v únoru 2015.

Expertní skupiny jsou tvořeny kompetentními znalci různých oborů z různých zeměpisných částí celého světa a mají na starosti konkrétní klíčové oblasti z celkové strategie ochrany nezletilých osob, jež byla komisi svěřena.

Zmiňovanými oblastmi jsou: pokyny pro zabezpečení a ochranu nezletilých, léčba a péče o oběti, pozůstalé a jejich rodiny, formace kandidátů ke kněžství a řeholnímu životu a výchova k vedení v církvi, vzdělávání rodin a komunit, teologie a spiritualita, kanonické a občanské normy.

Jednotlivé oblasti zájmu pracovních skupin zahrnují výzkum v oblasti posuzování a průběhu formace kandidátů ke kněžství a náboženskému životu vůbec. Dále využívá soudní posudky lidí obviněných z trestného činu a poskytuje liturgické materiály pro pastoraci obětí, pozůstalých a dalších skupin.

Komise se nezabývá jednotlivými případy, nevykonává dohled, ani není rozhodujícím orgánem. Byla založena jako papežův poradní orgán, který má podávat návrhy týkající se prosazování odpovědnosti místních církví v ochraně všech nezletilých i neplnoprávných dospělých, jak se píše v jejích statutech. Její dosavadní činnost je hodnocena velmi pozitivně a její pokyny považovány za účinné.

Další plenární shromáždění komise je naplánováno na únor 2016.

(foto: Stephen Driscoll/ CNA: kardinál Sean O´Malley, pověřený vedením Papežské komise pro ochranu nezletilých)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou