Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež František: Jménem církve prosím za odpuštění

Datum publikace14. 10. 2015, 16.46
TiskTisk

Středeční (14. října 2015) generální audienci zahájil papež omluvou. Následně se věnoval tématu dětí a lásky, které se jim dostává od rodičů.

Vatikán: „Chtěl bych vás, dříve než začnu audienci, poprosit jménem církve za odpuštění za pohoršení, k nimž došlo v této poslední době v Římě i Vatikánu. Prosím vás za opuštění.“ Těmito nezvyklými slovy zahájil papež František svou promluvu při středeční (14. října 2015) generální audienci, při které komentoval verše evangelia začínající větou: „Je nutné, aby přicházela pohoršení, avšak běda tomu, skrze něhož přijdou“.

Podle vatikánského tiskového mluvčího Federica Lombardiho si papež uvědomuje, že z některých zpráv, jež proběhly v poslední době médii, jsou lidé znepokojení nebo zarmoucení. „V tomto smyslu, nakolik jsou za ně zodpovědní lidé z církve, papež žádá odpuštění za to, že zde není jen dobrý příklad, ale občas i negativní příklady nebo znepokojující věci,“ uvedl Lombardi.

Tématem samotné generální audience byly „přísliby“, které dětem dávají rodiče. Podle papeže je prvním příslibem potřeba, aby bylo dítě na svět přijato s láskou. „Láska je příslibem, který muž a žena dávají každému dítěti. Děti přicházejí na svět a očekávají, že dostanou potvrzení tohoto příslibu: očekávají jej totálním, důvěryplným a bezbranným způsobem,“ řekl František. Pokud dochází k opaku, jsou děti zraněny „nesnesitelným skandálem“, který je podle papeže o to horší, že mu děti nerozumí a nedokáží jej dešifrovat.

Papež, který chtěl hovořit „s respektem, avšak velmi upřímně“, také vyzval rodiče, aby nikdy nezranili spontánní důvěru k Bohu, již má každé dítě, a nestavěli se na místo Boha v životě dítěte. „Něžný a tajemný vztah Boha s duší dítěte by neměl být nikdy narušen. Je to reálný vztah, po kterém Bůh touží a jež on sám chrání. Dítě je již od narození uzpůsobené k tomu, aby se cítilo milované Bohem, je k tomu uzpůsobené. Hned jak je schopné cítit se milované kvůli sobě samému, cítí, že existuje také Bůh, který miluje děti.“ Děti totiž, současně s péčí i výživou, přijímají jistotu o duchovní povaze lásky.

„Pouze pokud se díváme na děti Ježíšovým pohledem, chápeme, v jakém smyslu obranou rodiny chráníme lidstvo,“ řekl František na závěr své promluvy.

Generální audience se také zúčastnilo na 700 nemocných, kteří dění sledovali kvůli špatné předpovědi počasí z Auly Pavla VI.

(foto: CNA / Alan Holdren)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou