Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Bohoslužba připomene bl. Karla Karla I. Habsburského

Datum publikace23. 10. 2015, 10.59
TiskTisk

Bohoslužba v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně dne 25. října 2015 od 10.30 hodin připomene blahoslaveného Karla I. Habsburského, posledního rakouského císaře, českého krále a markraběte moravského. Bohoslužbě bude předsedat farář katedrály a kanovník Královské stoliční kapituly sv. Petra a Pavla Dr. Pavel Konzbul.

Brno: Životní příběh Karla I. je poznamenán tragickými okolnostmi, ale přesto je plný naděje. Poslední z českých králů je po boku svatého Václava druhým panovníkem českých zemí, který došel blahoslavenství. S knížetem Václavem Přemyslovcem je Karel Habsburský spojen nejen údělem panovníka, který podle měřítek tehdejší i dnešní doby nebyl pochopen. Karel I., stejně jako sv. Václav, místo vlastního prospěchu myslel více na druhé a cítil se zavázán zodpovědností za své národy před Bohem. Jak dokládají archivní dokumenty, měl blízký vztah i k českému národu.

Dne 3. října 2004, když služebník Boží papež Jan Pavel II.  blahořečil císaře Karla I. Rakouského (http://emperorcharles.org/), jehož poddanými byli i papežovi rodiče a díky němuž dostal jméno Karol, určil jako slavení svátku nového blahoslaveného den jeho sňatku s princeznou Zitou de Bourbon-Parma, tj. 21. října (1911).

(Převzato z webu Sdružení pro blahořečení císařovny a královny Zity, manželky a matky; http://www.beatification-imperatrice-zita.org/pages/cestina/uvod.php)

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou