Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Dopis papeže Františka k Národnímu eucharistickému kongresu

Datum publikace17. 10. 2015, 12.48
TiskTisk

Přinášíme v plném znění dopis papeže Františka kardinálu Paulu Josefu Cordesovi, zaslaný u příležitosti konání Národního eucharistického kongresu v Brně. Kardinála Cordese papež pověřuje, aby jej na události zastupoval.

Mému ctihodnému bratru Paulu Josefu Cordesovi, bývalému předsedovi Papežské rady „Cor unum“

„Jak jedinečná a podivuhodná šlechetnost, s níž dárce vchází do domu, přičemž dar a dárce jsou niterně totéž!“ (Urban IV., Encyklika Transiturus de hoc mundo) Nikdy nejsme schopni poskytnout našemu Spasiteli za jeho dar odpovídající klanění nebo vděčnost. Přesto se však sluší, abychom s vděčností přicházeli k Pánu Kristu, přítomnému ve svátosti eucharistie, a spolu s věřícími, kteří nám jsou svěřeni, jej poznávali živou vírou, přijímali ho náležitým způsobem a zbožně se mu klaněli.

S radostí v srdci jsem se dověděl, že posvátní pastýři České republiky spolu s věřícími se v rámci mnohých pastoračních a teologických záměrů připravují v diecézích a farnostech na konání I. národního eucharistického kongresu, a to katechetickou výukou, náležitým slavením liturgie a vytrvalým přijímáním svátostí. Jelikož se vznešený lid této země v uplynulých letech těšil hojnější svobodě, považuji tuto událost za příležitost k posílení a prohloubení jeho víry, a proto tento spasitelný záměr chválím a schvaluji.

Aby toto katolické společenství více pociťovalo pouto jednoty s nástupcem sv. Petra a zakoušelo mou péči a lásku, rád vyhovuji žádosti svého ctihodného bratra kardinála Dominika Duky, arcibiskupa pražského a předsedy České biskupské konference, i ctihodného bratra Jana Vokála, biskupa královéhradeckého a delegáta pro eucharistické kongresy, abych poslal jednoho z kardinálů jako svého zástupce. Obracím se tedy na Tebe, můj ctihodný bratře, neboť jsi byl předsedou Papežské rady „Cor unum“ a již mnoho let věrně sloužíš Apoštolskému stolci v různých významných úřadech.

S důvěrou Tě proto ustanovuji svým mimořádným vyslancem k I. národnímu eucharistickému kongresu v České republice, slavenému 15. – 17. října tohoto roku v Brně. Při této příležitosti vzdej spolu s posvátnými pastýři a všemi křesťany Bohu vroucí díkůvzdání – vždyť právě to je význam slova „eucharistie“ – za vznešený dar Těla a Krve Páně a pozvi je k tomu, aby si eucharistickým průvodem vyprošovali Boží požehnání.

Mým záměrem je povzbudit všechny pastýře i celý věřící lid této země, aby se často a zbožně účastnil na eucharistické oběti, očišťoval svátostí smíření a sytil se touto posvátnou hostinou. Vpravdě je vybízím, aby měli v co největší úctě své kněze, které si Pán vybral za služebníky eucharistie, vždyť Boží Syn „denně sestupuje z Otcova lůna rukama kněze na oltář“ (sv. František z Assisi, Napomenutí, 1,18).

Tvé vyslání a celý kongres svěřuji mocné přímluvě blahoslavené Panny Marie a všech světců této země. Chci, abys mým jménem s veškerou laskavostí udělil všem pastýřům, řeholníkům a řeholnicím, laikům, světským představitelům i všem účastníkům eucharistického kongresu apoštolské požehnání, zvěst o nebeské milosti a svědectví naší náklonnosti, kterou na prvním místě rád projevuji Tobě.

Dáno ve Vatikánu dne 17. září 2015, v třetím roce mého pontifikátu.

František

(foto: CNA / Daniel Ibanez)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou