Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež prohlásil rodiče sv. Terezie z Lisieux za svaté

Datum publikace18. 10. 2015, 18.14
TiskTisk

Během kázání v neděli 18. října 2015 hovořil papež o autoritě a službě. Touha po moci podle něj není kompatibilní s následováním Krista. V závěru mše sv. také František vyzval k modlitbám za Svatou zemi.

Vatikán: 'V křesťanském společenství se autorita projevuje službou,' řekl papež František v neděli 18. října 2015 na Svatopetrském náměstí. Během mše svaté prohlásil za svaté dva muže a dvě ženy, mezi nimi i Louise a Zélie Martinovi, rodiče sv. Terezie z Lisieux. Vůbec poprvé v dějinách tak byl společně svatořečen manželský pár, který neprošel mučednickou smrtí.

V homilii se František zamýšlel nad biblickými texty, které popisují postavu trpícího Božího služebníka. Ten podle papeže nesestavil velké projekty ani nepronesl slavné řeči. Naopak byl všemi opovrhovaný, avšak skrze tiché plnění Boží vůle a díky svému utrpení se stal požehnáním pro ostatní.

I Ježíš se stal spásou pro všechny lidi skrze svůj život a smrt, které prožíval jako službu ostatním: 'Má moc, protože je služebník; má slávu, neboť je schopný se ponížit; má královskou autoritu, protože je ochotný zcela darovat svůj život,' řekl papež.

Křesťané jsou proto povoláni, aby 'změnili mentalitu' a nevyhledávali moc nebo úspěch: 'Pojetí moci podle světských kritérií není kompatibilní s pokornou službou, která by měla charakterizovat autoritu podle Ježíšova učení a příkladu. Ambice a kariérismus není kompatibilní s následováním Krista. Pocty, úspěch, pověst nebo pozemská vítězství nejsou kompatibilní s logikou ukřižovaného Krista,' uvedl také František.

Ježíšovo utrpení je však kompatibilní se všemi lidskými těžkostmi. 'Jeho slávou nejsou ambice nebo žízeň po moci. Jeho slávou je láska k lidem, přijetí a sdílení jejich slabosti a nabídnutí milosti, která uzdravuje, doprovázení lidí s nekonečnou něhou, doprovázení na jejich obtížné cestě,' řekl v homilii římský biskup.

Ježíš vykonává kněžství 'milosrdenství, soucitu a sdílení utrpení'. Všichni křesťané mohou díky svému všeobecnému kněžství, jež přijímají při křtu, přijímat Kristovu lásku a 'stát se jejími kanály, především vůči těm, kdo žijí v bolesti, úzkosti, bez odvahy nebo v osamocení'.

V závěru mše sv. také vyjádřil papež František znepokojení nad násilím, k němuž dochází ve Svaté zemi. 'Modleme se, aby Bůh posílil ve všech, vládcích i občanech, odvahu postavit se násilí a učinit konkrétní kroky k uvolnění napětí. V současném blízkovýchodním kontextu je více než kdy jindy rozhodující, aby se ve Svaté zemi utvořil mír. Žádá to po nás Bůh a dobro lidstva,' vyzval papež.

(foto: CNA) 

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou